ART BLOG NAŠA DIJASPORA NATJEČAJI MARKETING POŠALJITE VIJEST
KAKO SPRIJEČITI

cir zeludac

Čir na želucu, službenog naziva peptički ulkus često je oboljenje, a najčešći razlog je bakterijska infekcija. Bakterija Helicobacter pylori uzrok je skoro svih čireva na želucu, i to čak u 80% slučajeva. To ne znači da ćete sigurno imati čir ako ste zaraženi ovom bakterijom. U slučaju infekcije ova bakterija slabi zaštitnu moć sluznice želuca i dvanaesnika pa se na taj način omogućava prodor kiselina koje se nalaze ispod nje. Kiseline će tako nadražiti sluznicu i stvoriti ulkus ili čir na želucu.

„Vrlo česta poštapalica "dobit ću čir na želucu od muke" upućuje na stres kao jedan od osnovnih uzroka. No, odgovornost zapravo leži na poznatoj bakteriji i jednoj vrsti lijekova za bolove - NSAR .“

Čir na želucu možemo izliječiti zdravim načinom života, zdravom prehranom, izbjegavanjem određenih namirnica i navika, poput pušenja, ali i upotrebom antibiotika i lijekova za smanjenje/smirivanje želučane kiseline.

Netretirani čir na želucu kojeg ignoriramo, može puknuti i izazvati unutarnje krvarenje, što u konačnici može izazvati smrt.

RIZIČNI FAKTORI NASTANKA ČIRA NA ŽELUCU

-          Pušenje kao rizični faktor u razvoju vrijeda dvanaesterca i želuca desetljećima se smatrao vrlo važnim, međutim nakon otkrića H. Pylori infekcije i provedenog ispitivanja pušenje povećava rizik obolijevanja od vrijeda samo u prisustvu infekcije s H. Pylori.

-          Alkoholna pića stimuliraju produkciju kiseline u želucu, a davanje visokih koncentracija alkohola na želučanu sluznicu izaziva oštećenje i posljedično razvoj želučanog vrijeda pogotovu u H. Pylori pozitivnih osoba.

-          virusne bolesti – poput citomegalovirusa i herpesa, osobito kod starijih osoba i onih čiji je imunitet već ugrožen.

-          Emocionalni stres

SIMPTOMI ČIRA NA ŽELUCU

Osjećaj pečenja, odnosno žareća bol u predjelu abdomena, najčešći je simptom čira na želucu i najlakši način kako prepoznati čir na želucu.

Među simptomima čira na želucu su i neki ozbiljniji, koji zahtijevaju da hitno potražite liječničku pomoć. To su:

-          povraćanje krvi,

-          -tamna krv u stolici,

-          mučnina ili povraćanje,

-          neobjašnjivo mršavljenje,

-          promjene apetita.

LIJEČENJE

Umjesto da slijedite najčešće, općeprihvaćene načine liječenja čira, koji mogu uzrokovati komplikacije i štetne nuspojave, probajte nekoliko prirodnih lijekova. 

Predstavljaju sigurnu i neškodljivu alternativu u tretmanu ove neugodne bolesti.

BANANE - Spojevi fitoindosidi u sušenim, nezrelim bananama povećavaju količinu sluzi u probavnom traktu. Sluz tvori snažan zaštitni sloj koji pomaže liječenju čira te sprečava njegov nastanak.

Banane sadrže i polisaharide topive u vodi, iste spojeve koji se koriste u jednom farmaceutskom lijeku protiv čira. U svrhu liječenja čira, najbolji rezultati postižu se s bananom u prahu.

SOK OD KUPUSA - Dokle god imate dovoljno korisnih bakterija u tijelu, loše će bakterije biti pod kontrolom, što će smanjiti rizik od čira. Jedan od najboljih načina opskrbe probavnog trakta sa što više dobrih bakterija jest redovit unos fermentiranih namirnica. 

Namirnice kao što su domaći kiseli kupus, jogurt i ukiseljeno povrće pomažu pri održavanju ravnoteže dobrih bakterija u vašim crijevima. No, kada je riječ o liječenju čira, najučinkovitiji je sok od svježeg kupusa.  Desetljećima prije izuma antibiotika, sok od kupusa uspješno se koristio za sprečavanje ili liječenje čira na želucu i dvanaesniku.

MED -  Med posjeduje niz ljekovitih svojstava, a posebno je učinkovit pri liječenju čira.

Glukozna oksidaza, enzim u medu, proizvodi vodikov peroksid koji ubija štetne bakterije koje mogu doprinijeti razvoju čira.

Tu su i druge antibakterijske tvari u medu od cvjetova iz kojih pčele skupljaju pelud, što povećava učinkovitost meda u eliminiranju bakterija.

Dvije žlice dnevno prikladna su doza kod većine vrsta meda. Kad se stanje s čirom popravi, jedna je žlica dnevno u pravilu dovoljna.

 

Nikolina J/artinfo.ba

0
0
0
s2sdefault

artinfo2019-footer-logo.png

REDAKCIJA PORTALA

E-mail

artinfo.portal@gmail.com

Marketing

marketing@artinfo.ba

POSTANITE DIO TIMA

Copyright 2007-2021 ART  Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.

designer17