ART BLOG NAŠA DIJASPORA NATJEČAJI MARKETING POŠALJITE VIJEST
Crveni križ Općine Kiseljak

HIV AIDS

            Povodom obilježavanja Svjetskog dana borbe protiv HIV/AIDS-a volonteri Crvenog križa općine Kiseljak tradicionalno rade na podizanju svijesti o  prevenciji i borbi s ovom bolesti kroz razne aktivnosti.

             U razdoblju od 11:30 do 13:00 sati danas će u tržnom centru Pacific biti postavljen štand na kojem će naši volonteri informirati građane o ovoj bolesti, dijeliti im crvene mašnice koje su simbol podrške osobama oboljelim od AIDS-a, distribuirati edukativne letke te prezervative. Do kraja tjedna volonteri će održati prezentacije za učenike srednje škole „Ivan Goran Kovačić“ i Srednje strukovne škole ''Fojnica'' u Kiseljaku kako bi što više mladih educirali o ovoj bolesti.

Mladi, koji su ciljna grupa naših edukacija, još uvijek nisu dovoljno upoznati sa ovom bolesti, te načinima kako se zaštititi, dok s druge strane osobe oboljele od AIDS-a su izbačene iz društvenih aktivnosti jer zdrave osobe imaju dosta predrasuda o njima upravo zbog nedovoljne informiranosti zdravih osoba o načinima prenosa ove bolesti., rekla je za Artinfo Zerina Smajlović, tajnica Crvenog križa Općine Kiseljak.

aids.jpg

HIV SE NE PRENOSI:

  • · rukovanjem, dodirivanjem, grljenjem, poljupcem, razgovorom
  • · kihanjem, kašljem, kontaktom kože sa suzama ili slinom
  • · ubodom insekta
  • · dobrovoljnim davanjem krvi ili vađenjem krvi u zdravstvenim ustanovama radi pretraga
  • · korištenjem istog pribora za jelo, iste čaše
  • · dijeljenjem ručnika i posteljine
  • · dodirivanjem predmeta kao što su novac, telefonske govornice, rukohvati, olovke i sl.
  • · korištenjem bazena, kupatila, javnih toaleta

           

            U BiH se svake godine registrira oko 14 novih slučajeva zaraze HIV virusom.
Prema posljednjim podacima kojima Zavod za javno zdravstvo Federacije BiH raspolaže, do 27. studenog 2019. godine u Federaciji BiH je registrirano ukupno 237 osoba kojima je dijagnosticirana HIV infekcija, od kojih je 101 razvilo AIDS, a u istom razdoblju umrla je 51 oboljela osoba. U 2019. godini, u Federaciji BiH je 14 novodijagnosticiranih, od čega su 4 oboljela razvila AIDS. Prema načinu prijenosa u ukupnom broju slučajeva dominantan način prijenosa HIV-a bio je nezaštićeni spolni odnos, a u manjem postotoku injekcijom korištenjem droga. 

            U Federaciji BiH kontinuirano se provode mjere praćenja, sprječavanja, suzbijanja i liječenja HIV infekcije i AIDS-a prema Programu mjera zdravstvene zaštite i posebnim programima (program povećanja dostupnosti dobrovoljnog HIV savjetovanja i testiranja u sklopu mreže centara za dobrovoljno, povjerljivo, anonimno i besplatno savjetovanje i testiranje na HIV pri zdravstvenim ustanovama, kao i nadzor nad ostalim spolno prenosivim bolestima).

 

Tereza Šušnjara/artinfo.ba

 

0
0
0
s2sdefault

artinfo2019-footer-logo.png

REDAKCIJA PORTALA

E-mail

artinfo.portal@gmail.com

Marketing

marketing@artinfo.ba

POSTANITE DIO TIMA

Copyright 2007-2021 ART  Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.

designer17