ART BLOG KALENDAR DOGAĐAJA OSMRTNICE NATJEČAJI MARKETING
Posebna briga

lice masna koza

KAKO NJEGOVATI MASNU KOŽU

Kada govorimo o tipovima kože, jedna je kategorija zasigurno najzastupljenija u svojoj problematici, zadaje dosta muke i truda oko svakodnevne njege te traži vrlo delikatan pristup i birana sredstva u stabilizaciji stanja. Masna koža uvelike je uvjetovana genetskim faktorima i razinom spolnih hormona u organizmu, čije fluktuacije i neravnoteža (u pubertetu, tijekom mjesečnice ili menopauze) dovode do pretjeranog stvaranja sebuma. U srednjem, vezivnom sloju kože (dermisu) nalaze se žlijezde lojnice, koje proizvode masnoću tj. sebum.

Masnu kožu je lako prepoznati, ali teško njegovati. Proširene pore, sebum koji je nemoguće matirati, pokoji prištić i onaj neugodan osjećaj kada znamo da nam je lice masno. Dakako, to su samo neki od problema, jer masna koža može biti i više ili manje sklona upalama, ali i dehidraciji.

Najčešći problemi s kojima se susreće masna koža su svakako proširene pore kao i pojačani rad žlijezda lojnica, pa masnu kožu često karakteriziramo i kao nečistu, a samim time i sklonu upalnim procesima. Važno je napomenuti da masna koža nije česta pojava na našim područjima, te da ju češće imaju muškarci, a rjeđe žene.

ČIŠĆENJE MASNE KOŽE ZAHTIJEVA POSEBNU BRIGU

Koža uvijek reagira suprotno od onoga što mi želimo: što smo uporniji pri uklanjanju sebuma, to ga koža više tvori kako bi ga nadomjestila. Stoga je važno koristiti proizvode formulirane za ovaj tip kože kako bismo izbjegli uporabu agresivnih sredstava za čišćenje. Često se bira micelarna otopina ili mlijeka za čišćenje koja se ispiru vodom. Kožu bi trebalo čistiti nježno, i to navečer.

No masna koža često postaje ljuskasta na površini, što ponekad uzrokuje seborejični dermatitis na središnjem dijelu lica. Pacijenti moraju koristiti proizvode posebno formulirane za ovaj tip kože. Potrebno je koristiti kozmetiku na bazi vode kako ne bismo dodavali masno na masno. Birajte hidratantne kreme koje matiraju kožu i čine je manje sjajnom.

PREPOZNAVANJE MASNE KOŽE

Masnu kožu možete prepoznati prema nekom od sljedećih simptoma:

  • imate proširene pore,
  • postane masna vrlo brzo nakon čišćenja,
  • imate osjećaj suhoće nakon čišćenja, ali kasnije koža postaje masna,
  • vrlo često imate prištiće, mitesere i tamne mrlje.

Masna koža može biti rezultat i pogrešne njege, osobito ako činite nešto od navedenog:

  • perete lice više od dva puta dnevno,
  • često koristite samo vodu za čišćenje kože,
  • po cijeli dan provedete bez korištenja hidratantne kreme,
  • često koristite proizvode koji vam isušuju kožu.

KAKO SEBI POMOĆI

Jedna od najboljih stvari koje možete učiniti za masnu kožu je odrediti imate li manje masnu kožu ili vrlo masnu i pravilno se brinuti za nju.

Izbjegavajte korištenje preparata za čišćenje koji sadrže sulfat koji uzrokuje stezanje kože odmah nakon čišćenja jer će to uzrokovati veću proizvodnju ulja nego što je to potrebno. Isto tako možete koristiti serum kako bi hidratizirali vašu kožu. Ako imate vrlo masnu kožu taj serum koristite samo po noći, u suprotnom dva puta dnevno. Hidratizirajući serum ne samo da hidratizira kožu nego ju ostavlja glatkom i sjajnom. Nikad ne perite lice s vrućom vodom. Parenje kože ne radite više od jednom tjedno, a posebno je korisno obavljati to noću.

 

 

Nikolina J/artinfo.ba

0
0
0
s2sdefault

artinfo2019-footer-logo.png

REDAKCIJA PORTALA

E-mail

artinfo.portal@gmail.com

Marketing

marketing@artinfo.ba

POSTANITE DIO TIMA

Copyright 2007-2020 ART  Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.

designer17