ART BLOG KALENDAR DOGAĐAJA OSMRTNICE NATJEČAJI MARKETING
Voće

kivi

KIVI – VITAMINSKO ČUDO KOJE LIJEČI

Kivi je pun hranjivih tvari kao što su vitamin C, vitamin K, vitamin E, folna kiselina i kalij. Također sadrže antioksidanse i dobar je izvor vlakana. Male crne sjemenke su jestive, kao i kora. Nije ugodna za jelo i većina ljudi guli kivije. Zahvaljujući raznim lokacijama na kojima se uzgaja, kivi je dostupan na tržištu cijele godine.

Kivi jača imunitet, regulira krvni tlak i probavu, pomaže u liječenju respiratornih bolesti, glavobolje i stresa. Vrlo je ukusan i zdrav, prava je riznica vitamina, kao i minerala – kalija, kalcija, fosfora, magnezija i željeza.

Redovnim konzumiranjem svježeg kivija smanjuje se količina triglicerida u krvi za 15 posto, a ovo blagotvorno voće pomaže i u zacjeljivanju rana, održavanju zdravlja kostiju, zuba i desni, te kod apsorpcije željeza, a pozitivno djeluje i na probavni sustav,jer održava ravnotežu između korisnih i štetnih bakterija u crijevima. Zbog bogatog sadržaja vitamina C i voćnih kiselina, kivi je čest sastojak proizvoda za njegu lica i tijela. Štiti kožu od isušivanja i čini je baršunastom i nježnom, regulira lučenje masnoće, sužava proširene pore i usporava starenje.

Napomena: Iako je svjež kivi vrlo koristan, posebno tijekom zime, preporučuje se oprez, jer prevelika količina ovog voća može izazvati alergiju. Savjetuje se najviše dva-tri komada dnevno.

  1. Pomaže u liječenju astme zbog vitamina C i antioksidansa. Ovo je jedna od najpoznatijih prednosti kivija. Kivi, kao i sve ostale namirnice s visokim udjelom vitamina C, ublažava kašalj, kihanje i olakšava iskašljavanje. Može pomoći u ublažavanju simptoma astme i ubrzati oporavak od gripe i prehlade.
  1. Potiče probavu zbog velike količine vlakana i enzima.
  1. Jača imunološki sustav jer obiluje vitaminom C. Samo jedna šalica kivija sadrži oko 273% preporučene dnevne doze.
  1. Smanjuje rizik od drugih zdravstvenih oboljenja. Antioksidansi ublažavaju stres, koji dovodi do raznih oboljenja, pogotovo kardiovaskularnog sustava.
  1. Snižava krvni tlak. Kivi sadrži bioaktivne tvari koje mogu sniziti krvni tlak i u konačnici, zaštititi od moždanog i srčanog udara. Kivi sadrži visoki udio vitamina C, polifenola i kalija, zbog čega pomaže u prevenciji krvnih ugrušaka, pospješuje rad srca i smanjuje rizik od nastanka ateroskleroze. Za razliku od aspirina, kivi rizik od nastanka krvnih ugrušaka smanjuje bez negativnih posljedica.
  1. Pospješuje zdravlje očiju. Kivi sadrži lutein i zeaksantin, dva spoja za koja je dokazano da pospješuju zdravlje očiju. Redovitom konzumacijom kivija možete smanjiti rizik od nastanka bolesti očiju. Kivi će zaštititi oči od negativnog djelovanja ultraljubičastog zračenja.
  1. Flavonoidi i karotenoidi koji koji se nalaze u kiviju pomoću antioksidativnog djelovanja štite tijelo od slobodnih radikala koji, između ostalih bolesti, mogu uzrokovati i obolijevanje od raka.

Radi sadržaja folne kiseline kivi je odličan za konzumaciju od strane trudnica.

 

Nikolina J/artinfo.ba

0
0
0
s2sdefault

artinfo2019-footer-logo.png

REDAKCIJA PORTALA

E-mail

artinfo.portal@gmail.com

Marketing

marketing@artinfo.ba

POSTANITE DIO TIMA

Copyright 2007-2020 ART  Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.

designer17