kurkuma djumbir

JESTE LI ZNALI DA KURKUMA IMA I NEGATIVNIH POSLEJDICA NA ZDRAVLJE

Kurkuma (Curcuma longa) je zeljasta višegodišnja biljka visoka do jednog metra. Ima dugačke listove, velik podanak i korijen koji se koristi kao začin i iz kojega se dobiva esencijalno ulje. Raste u tropskim i suptropskim krajevima te se uzgaja u Kini i Indoneziji, a najveći proizvođač je Indija.

Kurkuma je jedna od najbolje istraženih biljaka na svijetu danas. Njena ljekovita svojstva i komponente (prvenstveno kurkumin) bili su predmet više od 5600 recenziranih i objavljenih biomedicinskih studija.

U Ayurvedi i tradicionalnoj kineskoj medicine koristi se više od 4000 godina, prati je glas najljekovitije biljke na svijetu čije je djelovanje potvrđeno brojnim znanastvenim radovima.

Ako na deklaraciji prehrambenog proizvoda naiđete na broj E100, nemojte pobjeći glavom bez obzira jer se iza tog broja skriva oznaka za prirodno žuto bojilo – kurkumin, koji ima protuupalna, antiseptička i antivirusna svojstva.

Kurkumin je prirodni pigment i najvrjedniji sastojak kurkume, korjenaste biljke iz Azije koja je karakterističan sastojak za jela u Bangladešu, Maleziji, Šri Lanki i Indoneziji, a tijekom povijesti koristila se kao začin, sredstvo za iscjeljivanje i tekstilna boja.

U bogatom kemijskom sastavu kurkume su različite kemijske skupine, a najvažnija su eterična ulja i kurkuminoidi (žuto obojeni). Glavni predstavnik kurkuminoida je kurkumin. Sastav kurkume čine i druge skupine spojeva kao što su šećeri, proteini, masna ulja, vitamini (posebno vitamin C), minerali (najviše kalij), smole i druge tvari čiji je udio u sastavu kurkume nizak.

ZDRAVSTVENE BLAGODATI

Kada su znanstvenici uzeli kurkumu pod povećalo bili su ugodno iznenađeni jer se potvrdilo da pomaže i kod reume, reumatoidnog artirtisa, hepatitisa, snižavanju kolesterola i očuvanju krvnožilnog sustava... Aktualna istraživanja dokazuju da kao snažan antioksidans štiti crijeva od slobodnih radikala koji oštećuju DNK.

Najnovije studije čak pokazuju da kurkuma kod Alzheimerove bolesti djeluje gotovo bolje od uobičajenih lijekova. Važno je samo da se koristi u kombinaciji s masnoćama, jer se u protivnom neće apsorbirati u dovoljnoj mjeri. To potvrđuje i činjenica da na indijskom potkontinektu gdje se konzumira najviše kurkume, od Alzheimerove bolesti obolijeva manje od 1 posto stanovnika starijih od 65 godina.

Kurkuma ima i antiseptička i antibakterijska svojstva, pa je ajurvedski liječnici koriste za dezinfekciju rana i opeklina, a budući da potiče i regulira probavu, ovaj je začin omiljen među ženama koje žele izgubiti višak kilograma.

Pokazala se učinkovitom kod različitih vrsta depresije (bipolarne depresije, manične depresije itd.) jer sudjeluje u sintezi neurotrofnih moždanih faktora koji sudjeluju u prijenosu signala među moždanim stanicama.

Pomaže i kod glavobolja, migrena, svrbeži i osipa po tijelu, bolova u zglobovima, mučnina i različitih drugih tegoba.

 

NUSPOJAVE KOD KONZUMIRANJA KURKUME

Prekomjerna konzumacija kurkume može uzrokovati nuspojave poput vrtoglavice, mučnine, proljeva i želučanih bolova, ovisno o osobi koja je konzumira. Kada kombinirate visoke količine kurkumina s crnim paprom, bio-raspoloživost pojačavate za čak 2000%. To je isto kao da konzumirate 29 šalica kurkume u istom danu. Ovo može uzrokovati visoke razine krvi i mijenjanje DNA in vitro, ističu stručnjaci.

Tko ne bi smio koristiti kurkumu?

  1. Trudnice i dojilje

Trudnicama i dojiljama preporuča se kurkumu dodati u jela, umjesto da je uzimaju kao dodatak prehrani. Nije sigurno za trudnice i dojilje da kurkumu uzimaju oralno u količinama koje se obično nalaze u hrani. Kada se uzima "na usta" u medicinskim količinama kurkuma može ugroziti trudnoću tako da podupire menstrualni period ili stimulira uterus.

  1. Osobe sa žučnim kamencima

Rezultati brojnih istraživanja pokazuju da je kurkuma djelotvorna u liječenju artritisa, dermatitisa i ekcema, žgaravice, infekcija, čira, bubrežnih i žučnih kamenaca. Međutim, nedavna studija pokazala je kako redovito konzumiranje kurkume može uzrokovati probleme i bol kod ljudi koji pate od problema sa žučnim mjehurom i žučnim kamencima.

  1. Osobe s opstrukcijom bilijarnog trakta

Iako je kurkumin pronađen u kurkumi od velike pomoći kod pražnjenja žučnog mjehura i prevencije stvaranja žučnih kamenaca, kao i rizika od raka žučnog mjehura, ljudi koji pate od opstrukcije bilijarnog trakta trebali bi je izbjegavati i biti vrlo oprezni kada konzumiraju kurkumu.

  1. Osobe koje imaju bubrežne kamence

Konzumirate li velike količine kurkume svaki dan, možete povećati rizik za razvoj bubrežnih kamenaca. Razlog tome je što kurkuma sadrži visoke topljive oksalate. Ti oksalati vežu se za kalcij i uzrokuju netopljivi kalcijev oksalat, koji je razlog za 75% problema bubrežnih kamenaca. Ako postoje predispozicije (obiteljska anamneza, nedavna dijagnoza i sl.) da dobijete bubrežne kamence najbolje je da kurkumu izbjegavate, odnosno da je uopće ne koristite.

  1. Osobe koje se pripremaju za operaciju

Znate li da ćete uskoro ići na operaciju, izbjegavajte konzumaciju kurkume najmanje tri tjedna prije operacije. Svojstva u kurkumi koja smanjuju krvne ugruške u tijelu učinit će da više krvarite tijekom i nakon operacije. Također, ne zaboravite anesteziologu napomenuti kako inače redovito konzumirate kurkumu.

Nikolina J/artinfo.ba

0
0
0
s2sdefault
  • Taxi

KALENDARBTN1in2019 brn

artinfo2019-footer-logo.png

REDAKCIJA PORTALA

artinfo.portal@gmail.com

+387 (0) 62 349 560

marketing@artinfo.ba

POSTANITE DIO TIMA

Copyright 2007-2019 ART  Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.

designer17