• Sara - Sarajevski
  • outdoormedia

dojenje

Mnoge se majke neugodno iznenade kad shvate da dojenje i nije tako baš jednostavno kao što se možda do sada činilo. Kad vam dojke počnu proizvoditi dovoljnu količinu mlijeka, nekoliko dana nakon porođaja, možda ćete osjećati bolnu napetost, a dojenče će imati poteškoća sa sisanjem. Mnogi čimbenici mogu utjecati na hranjenje djeteta i vašu udobnost. Kad se pojave problemi poput osjetljivih bradavica ili začepljenja mliječnih kanalića, nekoliko vam provjerenih savjeta može pomoći.

ZAUZMITE UDOBAN POLOŽAJ

Upotrijebite jastuk za dojenje; to je jastuk u obliku potkove, posebno dizajniran za potrebe majki koje doje. Pristaje oko trbuha, a služi kao podupirač za ruke dok dojite. Možete ga kupiti u trgovinama ili naručiti preko interneta.

„Pravilni položaji za dojenje i ispravan hvat bradavice važni su kako bi se dijete pravilno nahranilo i kako bi majci dojenje bilo ugodno. I mala nepravilnost u dojenju može otežati hranjenje, a dojenje učiniti jako neugodnim i dovesti do oštećenja bradavice ili upale dojke. Potraga za pravilnim položajem vrijedna je svake sekunde, budući da će majka i novorođenče većinu vremena provesti u toj aktivnosti.“

Za svaku mamu i dijete, prvi pokušaji dojenja mogu biti neuspješni i nespretni. Dojenje, kao i svaka aktivnost, zahtijeva puno vježbe i strpljenja. U prvim zajedničkim danima pokušajte istražiti koji položaj za dojenje vam najbolje odgovara, uzimajući u obzir iskustvo s poroda (ako ste prošli kroz carski rez, epiziotomiju i sl.) koje bi vam moglo stvarati probleme kod određenih položaja.

Ako je novorođenče pretoplo zamotano dok siše, vrlo je moguće da će odustati usred hranjenja. Hranite ga u mirnoj prostoriji uz blago osvjetljenje. Opuštenost će pomoći i vama i djetetu. Dok hranite dijete njegovo tijelo treba dodirivati vaše. Jednom rukom držite djetetovu stražnjicu tako da mu je glava s unutrašnje strane vašeg lakta. Svoju drugu ruku stavite ispod dojke. Podražite djetetovu donju usnu a ono će refleksivno otvoriti usta.

Ako je dojite desnom dojkom, glavu joj naslonite na pregib desne ruke. Podlakticu podmetnite pod njezina leđa da bi pravilno poduprli njezin vrat, kralježnicu i stražnjicu.

Njezina koljena privucite sebi, preko ili ispod vaše lijeve dojke. Beba bi trebala ležati vodoravno ili pod blagim kutom. Ovaj je položaj najbolji za bebe rođene u predviđenom terminu, prirodnim putom.

Ženama koje su rodile carskim rezom ovaj položaj može biti previše neudoban. Nekim je majkama u ovom položaju teže navoditi usta novorođenčeta na bradavicu.

KRIŽNI HVAT

Ako dojite desnom dojke, koristite lijevi dlan i ruku kako biste držali dijete. Rotirajte njegovo tijelo tako da njegova prsa i trbuh budu oslonjeni na vaša.

Zatim svojim palcem i prstima iza njegove glave i ispod njegovih ušiju navodite usta novorođenčeta na dojku. Ovaj položaj može pomoći pri dojenju malih beba, ali i većih koje imaju problema s hvatanjem bradavice.

BOČNI LEŽEĆI POLOŽAJ

Za dojenje u ovom položaju poslužite se jastucima. Zamolite svoga partnera ili druge članove svoje obitelji da ih postave nekoliko iza vaših leđa.

Jedan jastuk možete postaviti ispod glave i ramena i/ili između vaših savijenih koljena. Cilj je držati leđa i bokove ispravljene u ravnini.

Beba je i u ovom položaju okrenuta prema vama. Privucite je k sebi i držite njezinu glavu dlanom ruke koja je ispod ili joj glavu naslonite na pregib gornje ruke, a donju stavite ispod svoje glave da ne bi smetala.

Ako je potrebno, jedan jastuk ili preklopljenu deku možete staviti i ispod bebine glave. Dopiranje do bradavice ne bi trebalo biti teško, niti bi se vi trebali nagnuti prema svome djetetu.

BIOLOŠKO DOJENJE

U tom položaju majka je na leđima, a dijete na njoj. Svaki dio djetetova tijela okrenut je prema majci i dodiruje je te se naslanja na prirodne krivulje majčina tijela.

Tako se potiče oslobađanje primitivnih neonatalnih refleksa koji djeluju kao stimulatori dojenja. Ovdje nema posebnih pravila. Važno je samo da majka drži dijete na svojoj koži što je dulje moguće.

Osim ovih postoje još neki položaji u kojima možete hraniti dojenče, tako da u globalu ne postoji ispravan ili neispravan položaj, nego postoje samo položaji koji vam odgovaraju ili ne odgovaraju. Stoga vam preporučamo da probate nekoliko položaja i sami zaključite koji vam najbolje odgovara.

Nikolina J/artinfo.ba

0
0
0
s2sdefault

KALENDARBTN1in2019 brn

artinfo2019-footer-logo.png

REDAKCIJA PORTALA

artinfo.portal@gmail.com

marketing@artinfo.ba

POSTANITE DIO TIMA

Copyright 2007-2019 ART  Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.

designer17