• Sara - Sarajevski
  • outdoormedia

nokti manikura

Zanoktica je upalni proces na korijenu nokta. Nastaju zato što nokat raste mnogo brže nego kožica oko nokta zbog čega dolazi do razvlačenja i pucanja. One također nastaju i kod osoba s genetskom predispozicijom. Otkidanje i griženje noktiju može dovesti do infekcije ili iritacije, a trganjem zanoktica potenciramo njihovo stvaranje.

Oštećene zanoktice djeluju neuredno, smetaju pri obavljanju poslova, ali vjerovali ili ne najčešći uzrok otvrdnjenja i oštećenja zanoktica je grickanje noktiju i zanoktica. Bilo da je to živčana navika ili jednostavno navika, trebate je se pokušati čim prije osloboditi. Osim grickanja oštećenja mogu nastati pri obavljanju nekih poslova, kao i pri korištenju jakih sredstava za čišćenje koja izravno oštećuju zanoktice.

Oštećene zanoktice povećavaju mogućnosti za razvoj infekcija oko noktiju, zbog toga je jako bitno brinuti o njima i spriječiti moguća oštećenja.

Dobra vijest je da oštećene zanoktice relativno brzo zacjeljuju same od sebe, ali samo ako im to dopustite i ne stvarate nova oštećenja. Postoje i mnogobrojni tretmani, od medicinskih do kozmetičkih, ovisno o ozbiljnosti oštećenja. Ali ako samo malo više obratite pažnju na zanoktice možete i sami sebi pomoći te imati uredne i meke zanoktice.

ŠTO NAPRAVITI KAKO BISTE NJEGOVALI PRAVILNO ZANOKTICE

1. NE REŽITE IH - Jedan od najpoznatijih savjeta koji vam svako može dati jeste da nikada ne režete zanoktice. One imaju funkciju da zaštite nokte, pa ukoliko ih previše izrežete postoji rizik da će doći do infekcije u tom području, a to vam nikako ne treba.
2. NE ČUPAJTE IH - Umjesto toga, pronađite nešto drugo što biste mogli držati u rukama ili nosite odjeću s džepovima kako biste ruke mogli spremiti.
3. Konzumirajte namirnice koje sadrže dosta kalcija i cinka.
4. Konzumirajte manje šećera
5. Ne grickajte ni nokte ni zanoktice.
6. Nemojte grubo skidati lak.
7. Nježno ih sijecite i turpijajte kvalitetnim priborom.
8. Ne koristite se noktima kao alatkom (pr. grebanje, struganje, kuckanje po mobitelu ili tastaturi…)
9. Jedite manje zasićenih masti.
10. Osigurajte dovoljan unos proteina.
11. Nemojte nepotrebno sjeći zanoktice.
12. Često nanosite na njih hidratantnu kremu.
13. Ukoliko imate problema sa zanokticama brzu pomoć će vam pružiti krema za područje oko očiju jer je ona dovoljno hranjiva i za zanoktice.

Nikolina J/artinfo.ba

 

 

0
0
0
s2sdefault

KALENDARBTN1in2019 brn

artinfo2019-footer-logo.png

REDAKCIJA PORTALA

artinfo.portal@gmail.com

marketing@artinfo.ba

POSTANITE DIO TIMA

Copyright 2007-2019 ART  Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.

designer17