• Sara - Sarajevski
  • outdoormedia

darivanje krvi kis

Postotak doniranja krvi u Federaciji BiH (2,34 posto) još uvijek je manji od preporučenog (tri posto). Susjedne zemlje Hrvatska i Srbija imaju znatno viši postotak darivatelja krvi, dok neke skandinavske zemlje imaju i više od šest posto darivatelja.
U Hrvatskoj je prosjek 38 darivatelja na 1.000 stanovnika, dok je u Srbiji ta brojka 34.

 

U 2018. godini ukupan broj animiranih darivatelja u Zavodu za transfuzijsku medicinu iznosio je 19.154, a krv je zbog zdravstvenih razloga uspjelo darivati 15.400. Broj darivatelja u Federaciji u 2018. godini iznosio je 58.254.

 

Zavod za transfuzilogiju ima oko osam tisuća redovnih darivatelja krvi, tj. onih koji krv daruju dva do tri puta godišnje.

"Kada se kaže da jedna doza krvi spašava tri života, to je zaista istina. Naime, iz jedne doze pune krvi prikupljene od dobrovoljnog darivalaca pripremaju se tri komponente: eritrociti, trombociti i plazma.

Muškarci krv mogu darivati svaka tri mjeseca (odnosno četiri puta godišnje), a žene svaka četiri mjeseca (tri puta godišnje), ukoliko se ljekarskim pregledom utvrdi da darivanje krvi neće ugroziti darivatelja, niti onoga kome se krv kao lijek primjeni. Organizam unutar 24 sata nadoknadi tekući dio krvi (plazmu i njene sastojke), eritrociti se nadoknade unutar četiri do šest tjedana, a gubitak željeza u roku od jednog do dva mjeseca povećanom apsorpcijom iz hrane.

Budući da je svake tri minute u svijetu za liječenje pacijenta potrebna jedna doza krvne komponente itekako je bitno podizati svijest o dobrovoljnom darivanju krvi. Krv je potrebna prilikom operacija na srcu, ginekoloških abdominalnih operacija, za korekciju i liječenje anemije/trombocitopenije,prilikom povreda.

Krv treba čekati pacijenta, a ne pacijent krv. Darivanje krvi je povlastica zdravih ljudi, jer samo zdrava osoba može darivati krv, stoga budite humani i darujte krv. Nikada ne znate hoće li nekada ta krv zatrebati baš vama ili nekom vašem bližnjem.

0
0
0
s2sdefault

KALENDARBTN1in2019 brn

artinfo2019-footer-logo.png

REDAKCIJA PORTALA

artinfo.portal@gmail.com

marketing@artinfo.ba

POSTANITE DIO TIMA

Copyright 2007-2019 ART  Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.

designer17