nokti manikura

 

Listanje noktiju na rukama je puno više od neugodne pojave. Naime, nokti nam ne daju samo uvid o urednosti i životnim navikama, već i o našem cjelokupnom zdravlju. Iako su oblik i čvrstoća noktiju genetski određeni, na njihovu kvalitetu utiču vanjski faktori, pojedine bolesti ili poremećaji u načinu ishrane.

ŠTO NAJČEŠĆE DOVODI DO POJAVE LISTANJA NOKTIJU?
Na prvom mjestu su loše navike poput grickanja i čupkanja noktiju, čestog i pretjeranog pranja ruku, korištenje agresivnih sredstava za pranje u kućanstvu, nenošenjem zaštitnih rukavica i sl. Često lakiranje noktiju i geliranje može dovesti do oštećenja noktiju kao i primjena lakova za nokte i odstranjivača laka koji isušuju i oštećuju površinu nokta jer sadrže sastojke poput formaldehida, toluena i acetona. Osobe koje često lakiraju nokte morale bi povremeno imati razdoblja kada ne koriste lak kako bi se nokti malo "odmorili", a ako to nije moguće potrebno je koristiti lakove za učvršćivanje noktiju. Stalno geliranje noktiju i pretjerano turpijanje dokazano oštećuje nokat, kao i nestručno učinjene manikure. Potrebno je ruke rjeđe močiti i odmah nakon pranja namazati ruke kremom jer uslijed gubitka vode, nokti se suše i dolazi do pucanja i listanja. Promjene na noktima mogu biti i ogledalo loše ishrane, pa je svakako potrebno raznoliko jesti uz određene dodatke prehrani koji sadrže multivitamine i minerale.

IZBJAGEVAJTE GRUBE TURPIJE
Nokte nije dobro kratiti škaricama ili grickalicom već ih se preporučuje oblikovati nježnom papirnatom ili staklenom rašpicom. Također se preporučuje izbjegavanje metalnih i grubih turpija, a prije skraćivanja nokte bi bilo poželjno namočiti u toploj vodi kako bi omekšali.

NE UKLANJATI SLOJEVE KOJI SE LISTAJU
Ako se listanje noktiju već pojavi, dobro je napraviti manikuru u salonu ili kod kuće, ali naglašava kako treba paziti da se ploča nokta koji se lista ne tretira grubim turpijama. Turpijom se ne preporučuje uklanjanje sloja koji se lista s ploče nokta već bi bilo dobro nježnom turpijicom samo skratiti nokte te ih poliranjem zasjajiti.

NEDOSTATAK VITAMINA

- Bijela pruga preko nokta ukazuje na nedostatak vitamina C, proteina i folne kiseline.
- Ako se nokti lome i primjećujete vertikalne i vodoravne brazde na noktima to nas upozorava na nedostatak vitamina A i B.
- Suhi i sa zavrnutim krajevima lomljivi nokti govore o nedostatku vitamina B12.
- Izbrazdani nokti na rukama kao i pojava bijelih točkica simptomi su kod nedostatka željeza i cinka.
- Listanje noktiju kod djece i odraslih može biti i znak nedostatka klorovodične kiseline.

Pravilna ishrana, treba se bazirati na što većem unosu svježeg voća i povrća. Stoga se preporučuje unos čak do 50 posto od ukupne hrane koju unesete tokom dana. To je ujedno i najbolja prevencija za listanje noktiju na rukama. Preporučuje se konzumiranje orašastog voća: bademi, orasi, lješnjaci, indijski orasi (izuzetno su bogati željezom i proteinima) brazilski orasi.

 

UPOTREBA VAZELINA ZA LIJEPE NOKTE
Ovaj tretman je posebno učinkovit u zimskim mjesecima jer su tada nokti skloniji pucanju i isušivanju. Osim što hidratizira, vazelin je dobar i za vlažnost noktiju. Nanesite sloj vazelina na nokte, na to stavite pamučne rukavice i ostavite da djeluje preko noći dok spavate. Ujutro isperite ruke. Ponavljajte sve dok osjećate da je potrebno kako bi što više ojačali svoje nokte.

 

ARGANOVO ULJE I LIMUN
Pomiješajte jednake količine soka od limuna i arganovog ulja u posudicu. Nokte u toj tekućini držite umočene 10-15 minuta, a nakon toga ih isperite mlakom vodom. Nemojte koristiti sapun nego čistu vodu. Ne pretjerujte s korištenjem ovog tretmana jer limun može nagristi kožu oko nokta. Najbolje bi bilo koristiti ovaj tretman jednom tjedno.

„koristite acetone bez alkohola kako bi vaši nokti bili zdraviji, manje isušeni i nenahranjeni“

Nikolina J

0
0
0
s2sdefault

artinfo2019-footer-logo.png

REDAKCIJA PORTALA

artinfo.portal@gmail.com

marketing@artinfo.ba

POSTANITE DIO TIMA

Copyright 2007-2019 ART  Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.

designer17