• outdoormedia
  • Sara - Sarajevski

oci vid

U što gledate većinu vremena? Računar, mobitel, televizor? Istražili smo jednu od zdravstvenih zamki novog doba i donosimo rješenja kako je ispraviti.

JEDAN OD VAŽNIJIH ORGANA

Mislite da samo osobe treće životne dobi trebale brinuti zbog gubitka vida, istina je da se to i vas tiče, jer ono što danas činite može uvelike utjecati na vaš vid u budućnosti. Nekoliko jednostavnih savjeta će vam pomoći da smanjite rizik od očnih bolesti poput očne mrene (katarakte) ili senilne makularne degeneracije koja može uzrokovati sljepoću. Oči su nam jedan od najvažnijih organa putem kojih spoznajemo svijet oko sebe. Možete li se zamisliti da ne vidite više ljepotu oko sebe, ne doživite neka od najintenzivnijih ljudskih osjećaja? Ako je Vaš odgovor NE onda obratite pažnju na zdravlje svojih očiju i načine na koje im štetite.

 

„Jeste li znali da je moguće 80% svih oštećenja vida preventirati?“

 

Prema podacima Svjetske zdravstvene organizacije 80 posto svih oštećenja vida moguće je prevenirati ili izliječiti, a strategije prevencije oštećenja vida i sljepoće među najjeftinijim su ulaganjima u zdravstvenoj zaštiti. Slučajevi miopije i kratkovidnosti u vrtoglavom su porastu. Podaci SZO pokazuju da je početkom ovog stoljeća 20% stanovništva patilo od poremećaja vida, a predviđa se da će 2050. godine svaka druga osoba biti kratkovidna. U prosjeku, danas ispred ekrana provodimo 10 sati dnevno, a studije pokazuju da je dovoljno i 2 sata da se za 90% poveća rizik od nastanka sindroma računarski vid – zamućen vid, suhoća očiju, bol u gornjem dijelu tijela i glavobolje.

 

88.jpg

 

STRATEGIJE ZA ODMORNIJE OČI

Kad je riječ o gledanju u ekran treba obratiti pažnju da ste udaljeni barem 50 – 60 cm od ekrana, čime ćete umanjiti naprezanje svojih očiju.

Uvećajte tekst na mobilnim telefonima kako biste ga mogli pročitati bez naprezanja s normalne udaljenosti.

Smanjite osvjetljenje na svojim ekranima (postoje različiti filteri za monitore), a na mobilnom telefonu jednostavno odaberete opciju „Prilagođavanje očima“.

Vlažite oči Ako vas oči konstantno peku, osjećate suhoću, onda počnite koristiti vještačke suze, ali one bez konzervansa kako biste izbjegli moguću iritaciju očiju.

Redovito posjećujte očnoga doktora, čak i ako do sada niste imali problema sa vidom. Preporučuje se jednom godišnje odlazak doktoru, kako bi na vrijeme mogao uočiti problem i preporučiti tretman, prije samog pogoršanja stanja.

Koristite pravilo 20 – 20 – 20 Minimalno svako 20 minuta, preusmjerite pogled sa ekrana na 20 sekundi na točku udaljenu 20 metara.

Koristite adekvatne naočale za zaštitu od sunca i ekranske svjetlosti

Jedite voće i povrće Stručnjaci objašnjavaju da su za zdrav vid zaslužni lutein i zeaksantin, antioksidansi koji se nalaze u raznim vrstama voća i povrća. Pronaći ćete ih u špinatu, kelju, kukuruzu i narančastoj paprici.

  

„Laserskim skidanjem moguće je ukloniti kratkovidnost ili miopiju do -10, dalekovidnost ili hipermetropiju do +6 i astigmatizam do 6. To je bezbolna metoda koja se obavlja u lokalnoj anesteziji koja se postiže ukapavanjem kapi za oči“.

 

 Nikolina J/artinfo.bs

 

0
0
0
s2sdefault

KALENDARBTN1in2019 brn

artinfo2019-footer-logo.png

REDAKCIJA PORTALA

artinfo.portal@gmail.com

marketing@artinfo.ba

POSTANITE DIO TIMA

Copyright 2007-2019 ART  Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.

designer17