• Sara - Sarajevski
  • outdoormedia

skolioza

TRENUTAK ZA DJEČJI KUTAK

 

U današnje vrijeme se jako malo govori o deformitetima kralježnice a oni definitivno zauzimaju jednu od vodećih patologija kod mladih ljudi. Vjerojatno ste već negdje čuli pojam skolioze na televiziji ali ne znate ništa o njoj. Sada je pravo vrijeme da se informirate o skoliozi i provjerite postoji li mogućnost da je netko od vaših ukućana već ima.
Skolioza se definira kao bočno krivljenje kralježnice u frontalnoj ravni gdje dolazi do iskrivljenja, uvrtanja i rotacije kralježaka.

ŠTO DOVODI DO POJAVE SKOLIOZE

Različiti su uzroci pojave skolioze: urođeni, stečeni, poznatog ili pak nepoznatog uzroka.
Možemo je susresti u gotovo svakoj dobi no najraširenija je u razdoblju od 5. do 10. godine ali i da svakako može biti nasljedna. Kod ljudi sa skoliozom postoji veća vjerojatnost da će im djeca imati skoliozu, međutim, ne postoji korelacija između povećanja nasljednosti krivine s jedne generacije na drugu. Također, javlja se znatno češće kod ženskog spola u odnosu na muški. Osim toga, današnji način života u kojem se fizička aktivnost u potpunosti zanemaruje a pridaje značaj sjedenju, dovodi do pojave skoliotičnog držanja koje s vremenom prerasta u skoliozu. Nepravilno sjedenje za računarom ili u školi je jedan od dugoročnih „tihih“ ubojica kralježnice jer mišiće i okolna tkiva kralježnice dovodi u nepravilan kompenzirajući položaj i samim tim kralježnica trpi.
Kod svakog oblika skolioze postoji opasnost od napredovanja ka pogoršanju. Naime, skolioza posjeduje svojstvo da se za vrijeme razdoblja rasta pojača njezino iskrivljenje. U tome i leži važnost poznavanja pojma deformiteta kralježnice jer ako se na vrijeme ne reagira, mogućnost korekcije deformiteta je svedena na minimum.

 

"bočno krivljenje kralježnice u frontalnoj ravni gdje dolazi do iskrivljenja, uvrtanja i rotacije kralježnice"

 

PREPOZNAJTE SIMPTOME

Nekoliko je parametara po kojima se može prepoznati skolioza i čim posumnjate da vaše dijete ima jedan od njih posjetite doktora fizijatra koji će napraviti stručni pregled i ustanoviti o čemu se radi.
Postavite dijete u uspravan, stojeći položaj. Promatrajte kako izgleda njegovo tijelo, je li sve simetrično ili ima asimetrije. Jesu li ušne resice, ramena, lopatice, rebra i kukovi simetrični ili pak dolazi od odstupanja. Svako odstupanje od simetričnog može biti znak upozorenja. Početne stadije skolioze je teško uočiti nekome tko nije zdravstvene profesije stoga se potrudite da doktor često pogleda stanje kralježnice djeteta. Osim toga i školski ruksaci su jedni od „neprijatelja“ kralježnice, pogotovo ako nisu simetrično postavljeni na leđima da se teret ravnomjerno raspoređuje.

ŠTO UČINITI

Postoji još mnoštvo pokazatelja skolioze i skoliotičnog držanja a na vama je da ukoliko uočite jednu od navedenih promjena, posjetite doktora koji će svojim stručnim nadzorom otkloniti sve sumnje, odnosno propisati terapiju ukoliko je doista riječ o skoliozi.

KLUČNO JE VRIJEME

Loše držanje prethodi deformitetu kralježnice, bilo da je riječ o skoliozi, kifozi ili lordozi. Stoga na vrijeme uočen deformitet se može dobro tretirati, a zakašnjeli posjet doktoru može dovesti samo do smanjenja boli koju uzrokuje deformitet ali ne i do korekcije deformiteta.
Svaki deformitet na vrijeme uočen najprije od strane obitelji (sve polazi od kuće i roditeljske pažnje) daje doktorima i fizioterapeutima više mogućnosti da se tretira, da ne bi došlo do operativnog zahvata.
Pokušajmo se educirati što više, kako bismo mogli pomoći svojoj djeci, bilo kroz prevenciju kroz fizičku aktivnost i redovite preglede, bilo kroz pravovremeno otkrivanje.

 

Nikolina J, dipl.fizioterapeut

 

0
0
0
s2sdefault

KALENDARBTN1in2019 brn

artinfo2019-footer-logo.png

REDAKCIJA PORTALA

artinfo.portal@gmail.com

marketing@artinfo.ba

POSTANITE DIO TIMA

Copyright 2007-2019 ART  Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.

designer17