• Pile

beba hodalica

TRENUTAK ZA DJEČJI KUTAK

Dječje hodalice uzrokuju najviše ozljeda od svih proizvoda za djecu. Hodalice omogućuju mobilnost prije nego što su djeca mentalno razvijena za taj korak. Današnja istraživanja su dokazala loš utjecaj hodalica za djecu, a roditelji i dalje ne odustaju od njih. Zašto je to tako?

Možda zato što vjeruju da će tako pomoći djetetu da što prije prohoda, dok je zapravo situacija potpuno drugačija. Djeca u hodalicama zapravo kasnije prohodaju. Ista ta istraživanja u različitim dijelovima svijeta su pokazala kako je 53% do 92% dojenčadi koristilo dječju hodalicu na kotačiće i to uglavnom u dobi između 5 i 15 mjeseci, pri čemu je 12% do 50% te dojenčadi pretrpjelo ozljedu povezanu s njezinom uporabom. Svi pedijatri, fizijatri i ortopedi su bez sumnje složni oko jedne stvari, a to je da hodalice za djecu dovode do niza problema u djetetovu razvijanju. Dokazano je da mogu negativno utjecati na motorički razvoj djeteta, pa čak izazvati i deformacije nogu. Opasne su i zbog mogućih padova i trauma. Hopsalice također nisu preporučljive.U nastavku teksta donosimo razloge zbog kojih hodalice nose naziv „zlo na 4 kotača“.

Zlo na 4 kotača


Djeca su u hodalicama nagnuta naprijed i hodaju na prstima što nije slično normalnom hodu, hodalice ometaju učenje o razvitku osjećaja za ravnotežu i korištenje mišića za hodanje. Čak 80% nesreća se događa dok su djeca pod nadzorom odrasle osobe jer nije moguće brzo reagirati zbog djetetove velike mobilnosti i brzine. Rizici su prevrtanje te pristup stepenicama, trijemovima ili promjenama u razini poda. Kod dizajniranja hodalica treba onemogućiti prolaz kroz vrata te osigurati zaustavljanje hodalice na rubu stepenica.


Usporavaju razvoj motorike djeteta


Dijete u svom pravilnom rastu i razvoju prati svoju dinamiku i ravnotežu, odnosno spremnost organizma da se uspravi ili da stane na noge. U toj činjenici i leži problem upotrebe hodalica. Kada dijete stavite u hodalicu dolazi do ranije uspravljanje djeteta prilikom čega "umjetni" hod usporava razvoj mišića potrebnih za pravilno hodanje. Dječji mišići, kosti, ligamenti nisu spremni za uspravljanje a hodalica tijelo dovodi u prisilni položaj. Hodalica umjesto da ubrza razvoj djetetove motorike, puzanje i u konačnici hodanje ima upravo suprotan učinak. Djeca koja su koristila hodalicu propužu i prohodaju u prosjeku mjesec dana kasnije od svojih vršnjaka iz razloga što se dijete u hodalici opusti jer brzo osjeti da ga hodalica uvijek podupire i dočeka kako god se ono odgurnulo ili u koju god stranu se bacilo. Posljedica toga je da se dijete i kad nije u hodalici nastavlja nekontrolirano i naglo kretati, posrće, nema osjećaj za ravnotežu, pad.

 Negativno utječu na kukove


Dijete u svom razvoju treba proći kroz fazu samostalnog podizanja u stranu pa u sjedeći položaj, potom četveronožni položaj na podu iz kojeg se s rukicama pomaže dignuti u stojeći položaj, samostalno stajanje, hodanje u stranu i potom samostalno ravno hodanje. Prisilnim dizanjem djeteta mi štetimo ispravnom formiranju kuka i okolnih tkiva. Dolazi do neravnomjernog opterećenja, a pogotovo ukoliko kolica nisu dobro pozicionirana pa dijete dodiruju podlogu samo vrhovima prstiju.
Kolica, kao i druga pomagala mogu izazvati kod djece deformitete s kojima će se djeca morati dugo vremena boriti.

Ako dijete ima poteškoća s rahitisom ili hipertonusom/hipotonusom mišića, tad je hodalice strogo zabranjeno koristiti. Strogo je zabranjeno koristiti hodalice i ako postoji rizik da će dijete imati spušteno stopalo. Ne koristite hodalicu a da se prethodno niste posavjetovali s pedijatrom.

Nikolina J

0
0
0
s2sdefault

KALENDARBTN1in2019 brn

artinfo2019-footer-logo.png

REDAKCIJA PORTALA

artinfo.portal@gmail.com

+387 (0) 62 349 560

marketing@artinfo.ba

POSTANITE DIO TIMA

Copyright 2007-2019 ART  Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.

designer17