• outdoormedia
  • Sara - Sarajevski

krastavci

Iako se spominje u kontekstu povrća, krastavac je ustvari voće.

Kako je pred nama sve topliji dani, važna je informacija da se krastavac sastoji prvenstveno od vode (96 posto) pa je važna namirnica za hidrataciju i osvježenje. Kako biste iskoristili maksimalno njegova svojstva jedite ga neoguljenog jer ćete tako u organizam unijeti sva vlakna te određene vitamine i minerale.

Bogatstvo nutrijenata
Ne sadrže puno kalorija, ali se zato mogu pohvaliti vitaminima i mineralima. U 300 grama neoguljenog krastavca se nalazi:

Kalorija: 45
Masnoće: 0 grama
Ugljikohidrata: 11 grama
Proteina: 2 grama
Vlakna: 2 grama
Vitamin C: 14% preporučene dnevne doze
Vitamin K: 62% preporučene dnevne doze
Magnezij: 10% preporučene dnevne doze
Kalij: 13% preporučene dnevne doze

1. Umiruje podočnjake
Poznata vam je metoda stavljanja kriške krastavca na zatvoreno oko? Ovo voće sadrži askorbinsku i kofeinsku kiselinu koje sprječavaju zadržavanje vode te stoga smanjuje podbuhlost očiju.

2. Sprječava nastanak bora
Nedostatak vode u organizmu uzrokuje sitne linije i bore na licu, a kako krastavci sadrže visoku količinu vode pomažu u hidratiziranju kože i time sprečavaju vidljivost preuranjenih znakova starenja na licu.

3. Važan partner za mršavljenje
S obzirom da se najvećim dijelom sastoje od čiste vode, krastavci su siromašni kalorijama. Savršena su zamjena za nezdrave visokokalorične grickalice. Sadrže i dijetetska vlakna koja se šire u želucu i na taj način pružaju nam osjećaj sitosti. Hrana bogata vlaknima sporije se probavlja te sprečava prejedanje.

4. Odličan je za detoksikaciju
Sva ta voda iz krastavca djeluje poput metle na sve nečistoće u organizmu. Redovna konzumacija krastavca će vas riješiti i kamenca u bubrezima.

5. Kontroliše tlak, šećer i kolesterol u krvi
Sok krastavca sadrži hormon koji je potreban gušterači za proizvodnju inzulina. Istraživači su pronašli da spoj nazvan steroli u krastavcima može pomoći u smanjenju kolesterola. Krastavci sadrže mnogo vlakana, kalija i magnezija. Ove hranjive supstance učinkovito djeluju na reguliranje krvnog pritiska. Zato je krastavac dobar za liječenje i visokog i niskog krvnog pritiska.

6. Lijek je protiv mamurluka
Sadrže dovoljno vitamina B i elektrolite koji će nadoknaditi hranjive supstance te ublažiti mamurluk i glavobolju. Također ćete spriječiti dehidraciju uzrokovanu alkoholom. No, za to vam je potrebna ipak malo veća količina od par kriškica.

0
0
0
s2sdefault

KALENDARBTN1in2019 brn

artinfo2019-footer-logo.png

REDAKCIJA PORTALA

artinfo.portal@gmail.com

marketing@artinfo.ba

POSTANITE DIO TIMA

Copyright 2007-2019 ART  Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.

designer17