kava foto nina

 Mnogi od nas pri naručivanju kave nemaju pojma što su naručili dok im kava ne stigne na stol. Također, mnogi žele sasvim drugu kavu od one koju naruče, pa krive konobara za svoje neznanje.

Ako spadate u grupu onih koji naručuju isto što i osoba koja s vama sjedi, jer nemate blage veze koju kavu biste pili, ovaj kratki vodič će vas naučiti osnovnim vrstama kave u kafićima.
Puno je sličnosti među njima, pogotovo kave s mlijekom, koje razlikuje jedino način pripreme. Kod ne baš tako profesionalnih barista, nekada nećete ni uočiti razlike, a nekada će vam za različito naručeno donijeti jedno te isto.

Espresso
Espresso (ne' ekspreso', molim vas) je način spremanja kave, to nije neka specijalna vrsta. Espresso je osnova za sve kave koje naručujete u kafiću i koju god kavu da odaberete, to će biti espresso u drugačijem obliku. Klasični espresso se sprema tako što se samljevena zrna kave pritiskom sabijaju u pak kroz koji se pušta vruća voda. Vruća voda se pušta od 15 do 20 sekundi, u zavisnosti od kafe aparata. Servira se u malim šalicama.
Dobar espresso prepoznat će te po pjeni. Svijela i prozirna pjena su pokazatelj da espresso nije dobar iz mnogo razloga. Sa dobrom pjenom, aroma espressa ne hlapi i pojačava najbolje osobine kave.

Espresso doppio (dupli)
Sama riječ govori, dobiti će te duplu dozu espresso kave, ne jaču kavu.

Espresso lungo (produženi)
Produženi espresso znači da se voda kroz pak pušta duže od uobičajenog espressa (20 do 30 sek.). Na ovaj način se dobija veća količina kave, jača i bogatija kofeinom, ali s time i gorča kava.

Ristretto (kratki espresso)
Kroz pak se pušta manja količina vode(10 do 15 sek.) Tako dobijamo, logično, manju količinu kave, ali puno blažu varijantu s manje kofeina.

Latte
U šoljicu se najprije napravi espresso, zatim se pažljivo dodaje kremasto mlijeko grijano na pari i mliječna pjena. Ako dodajemo okuse poput vanilije ili kakaoa, dobije se vanilla latte ili mocha latte.

Macchiatto
Slično kao i latte, vrlo popularna kava kod nas. Razlika je da se služi u manjim šoljicama kao za klasični espresso, suprotno mišljenju da bi trebao ići u one velike šoljice (stoga naručite veliki macchiatto).
Kava i mlijeko se sipaju preko pjene od mlijeka, pa tako dobivamo one simpatične oblike na kavi. Macchiatto se doslovice s talijanskog prevodi kao 'zaprljano'.

Cappucino
Šoljica ispunjena espressom, pjenom i mlijekom u jednaka tri djela.

Domaća kava (turska)
Znamo svi što je turska kava. Nećete je često pronaći u kafićima, ali oni koji služe domaću kavu su posebno cijenjeni.

Bijela kava
Kombinacija espressa i toplog mlijeka bez pjene.

Nina P/artinfo.ba

 

 

0
0
0
s2sdefault

KALENDARBTN1in2019 brn

artinfo2019-footer-logo.png

REDAKCIJA PORTALA

artinfo.portal@gmail.com

+387 (0) 62 349 560

marketing@artinfo.ba

POSTANITE DIO TIMA

Copyright 2007-2019 ART  Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.

designer17