• čestitke Božić 1

vitamin b 12

 Vitamin B12 ne samo da igra ulogu u formiranju zdravih stanica i neurološkim funkcijama, nego je također promoviran kao pomoć za poticanje prirodne energije.

Koliko B12 trebate u jednom danu? I kako možete biti sigurni da ćete dobiti dovoljno? Prije nego popijete dodatak B12, evo što trebate znati.

Što je vitamin B12 i zašto je važan?

Vitamin B12 jedan je od osam vitamina poznatih kao B-kompleks. Prirodno se javlja u mesu, peradi, jajima, školjkama i mliječnim proizvodima. Hrana s najvećom količinom B12 po posluživanju uključuje školjke, jetru, pastrvu i losos. Ako ste vegani ili vegetarijanci, može biti izazov unijeti dovoljno B12 iz vaše prehrane - ali obogaćene žitarice za doručak dobar su izvor B12. Budući da su najbolji izvori B12 životinjskog porijekla, incidencija nedostatka vitamina B12 mnogo je viša među ljudima koji slijede veganski ili vegetarijanski način života.

Iako i uzimanje previše B12 može uzrokovati negativne posljedice, kao vrtoglavicu, mučninu i povraćanje.

Vitamin B12 često se promovira kao prirodni pojačivač energije, ali nema jakih dokaza koji bi potvrdili tu tvrdnju. B12 nema kalorija, tako da ne pruža stvarnu energiju našim tijelima. No, niska razina B12 može definitivno umanjiti vašu energiju. Simptomi nedostatka B12 uključuju razdražljivost i umor.

Preporučena doza za B12 razlikuje se prema dobi i spolu (podatci prema RDAs):

- Muškarci i ne-trudnice: 2,4 mikrograma dnevno
- Trudnice: 2,6 mikrograma
- Dojilje: 2,8 mikrograma

 

artinfo.ba | Tanja Medić

0
0
0
s2sdefault
  • Taxi

artinfo2019-footer-logo.png

REDAKCIJA PORTALA

artinfo.portal@gmail.com

+387 (0) 62 349 560

marketing@artinfo.ba

POSTANITE DIO TIMA

Copyright 2007-2019 ART  Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.

designer17