srce organ

Uravnotežena prehrana je od vitalnog značenja u svim aspektima zdravlja, ali bi bilo dobro obratiti malo veću pozornost na srce, ipak je srce motor našeg tijela. Problemi sa srcem mogu imati loš utjecaj na cijelo tijelo. Bolesti srca, često su povezani sa visokim krvnim pritiskom, endokarditisom, koronarnom arterijskom bolesti, a najvjerojatnije da često osjećate kronični umor, nesvjesticu i mučninu.
Da bi preduhitrili srčane bolesti, uvedite ove namirnice češće u svoj jelovnik. Ove namirnice u kombinaciji sa redovnom tjelovježbom, su specijalno dobre za vaše srce.

1. Losos
Vjerojatno ste upoznati sa činjenicom da je riba dobra za vas. Losos, posebice divlji losos je odlična opcija jer dolazi s obiljem omega 3 masnih kiselina. Dijeta bogata omega 3 kiselinama smanjuje vjerojatnost za srčane bolesti i doprinosi zdravlju kardiovaskularnog sistema. Divlji losos je puno bolji izbor, jer je losos iz uzgoja izgubio oko 70% nutritivnih vrijednosti u poređenju sa divljim lososom, te uzgajivači koriste antibiotike i boje, kako bi meso lososa izgledalo lijepo. Nažalost, danas je na tržištu najčešći onaj iz uzgoja, ali u ribarnicama se i dalje može pronaći divlji.

2. Karfiol
Namirnica koju smo mrzili kao djeca, ali kao odrasli, obožavamo je. Karfiol je prepun antioksidansa i vlakana. Reducira upale, regulira probavu i smanjuje nivo kolesterola. Također je dobro napomenuti da se karfiol može jesti sirov bez problema, a načini pripreme su zbilja raznoliki, tako da ga možete jesti često, a da vam ne dosadi.

3. Jetrica
Jedina namirnica koja uključuje crveno meso, a da je dobra za srce. Jetra, bilo kakva, teleća, kokošja, svinjska… ima iznenađujuće mnogo nutritivih vrijednosti. Prepuna je proteina, naravno, ali i bogata je vitaminom c, vitamin B12, željezom i cinkom. Jedna porcija jetre ima oko šest grama masnoća, ali onih koje vaše srce voli. Ako volite okus jetre, ona je najbolji mogući izbor mesa.

4.  Jabuke
Sigurno svi znamo za onu, ''jabuka na dan, tjera doktora iz kuće van''. Isti slučaj je i sa srčanim bolestima. Jabuke sadrže gomilu antioksidativnih polifenola, koji rade tako da dobar i loš nivo kolesterola dovodi u balans. Pektin iz jabuka blokira absorpciju kolesterola, dok ih vlakna izbacuju iz tijela. Jabuka na dan je zbilja pametan izbor i pokazalo se da reducira loš kolesterol za zadivljujućih 40%. Pored srčanih bolesti, jabuke reduciraju ćelije raka, ptite pluća i pomažu u kontroli apetita.

5. Orasi
Orasi su zdrav izbor za međuobrok. Ima veliki utjecaj na zdravlje srca, ali i na zdravlje mozga. Za početak, orasi sadrže visok nivo omega 3 masnih kiselina. Također, sadrže najviši nivo antioksidansa od bilo kojeg orašastog voća. Uvođenjem oraha u prehranu, smanjujemo krvni pritisak, neutraliziramo slbodne radikale koji uzrokuju oštećenja ćelija, te reduciramo upalne procese. Kada je srce u pitanju, folna kiselina, vitamin E i vlakna, doprinose cjelokupnom zdravlju srca.

6. Chia sjemenke
Ove sjemenke su prepune nutrijenata, uključujući kalcij, mangan, fosfor, cink, niacin, kalij, vitamin B1, vitamin B2. Također sadrže dobru količinu vlakana, proteina, te omega 3 masnih kiselina. Žlica na dan, reducirati će loš kolesterol. Samo se sjetite da ih namočite prije upotrebe, jer se može dogoditi da pojedete previše suhih sjemenki, koje će u kontaktu sa tekućinom upeterostručiti svoju veličinu. Danas na internetu možete pronaći super recepte za doručke od chia sjemenki. Jednostavno ih potopite u mlijeko, kokosovu vodu, bademovo mlijeko. Dodajte okuse po želji. To može biti voće, vanilija i sl. te ostavite preko noći u hladnjaku. Ujutro je vaš doručak spreman.

7. Zeleni čaj
Zeleni čaj je ukusan dodatak u prehrani, koji ima pozitivan učinak na srce. Zeleni čaj, također, ima utjecaj na smanjenje lošeg kolesterola, regulira krvni pritisak i novo triglicerida. Sadrži antioksidativna svojstva u formi fenola i flavonoida, čije su studije pokazale dobre rezultate kada je u pitanju srce i u smanjivanju opasnih krvnih ugrušaka. Zato zamijenite jednu šoljicu kave dnevno, sa zelenim čajem. Sa zelenim čajem će doći i ona doza kofeina koja nam je toliko potrebna.

8. Tamna čokolada
Flavonoidi u tamnoj čokoladi pokazali su se dobri u smanjenju krvnog pritiska i bolje cirkulacije, koji čini da vaše srce obavlja svoju fukciju što lakše. Tamna čokolada, također, sadrži flavonoide koji pružaju zaštitu protiv toksina u okolišu, a i popravljaju i stanična oštećenja. Jedini trik je da izaberete čokoladu sa minimalno 70% kakaovca, ali koja ne sadrži palmino ulje.

Nikolina P/artinfo.ba

0
0
0
s2sdefault

artinfo2019-footer-logo.png

REDAKCIJA PORTALA

artinfo.portal@gmail.com

+387 (0) 62 349 560

marketing@artinfo.ba

POSTANITE DIO TIMA

Copyright 2007-2019 ART  Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.

designer17