ART BLOG NAŠA DIJASPORA NATJEČAJI MARKETING POŠALJITE VIJEST

cajevac

Da li je eterično ulje čajevca jedan čaroban proizvod kojega bi svi trebali imati u svom kućanstvu?

Rekli bi smo da je stvarno svestran i idealan za razne svrhe i da je jedan od proizvoda kojega bi svakako trebali imati u svojoj kućnoj ljekarni. Uz jednu dozu opreza, jer koliko je dobar, toliko možete napraviti i štete s njim.

Kada govorimo o eteričnom ulju čajevca, sigurno je da ste svi nekada u životu osjetili njegov "ljuti" i odbojni miris (nekome je i ugodan). Bilo da se to radi o nekim šamponima na recept, antiseptici, antifungalne otopine, pa čak i u šamponima za životinje i nekim repelentima.

Čajevac nam stiže iz daleke Australije. To je zimzeleni grm, koji raste kao samoniklo bilje u Australiji. Iako su u prošlosti ljudi pokušali donijeti čajevac na druge kontinente, dobiveno ulje nije bilo nikada ni približno kvalitetne, niti je imalo jednaka svojstva kao ono dobiveno u Australiji.

Eterično ulje se dobiva destilacijom vodenom parom, a sastav može lagano varirati, ovisno o načinu uzgoja biljke.

Eterično ulje čajevca ima širok spektar primjena, kako u kozmetici, medicini, u kućanstvu, tako i na životinjama.

Preuzeto sa www.eteričnaulja.net ↓↓↓

Indikacije: antivirusna, antibakterijska i antifungalna svojstva ulja čajevca odnose se na velik broj virusa, bakterija i gljivica. Randomizirane kliničke studije dokazale su djelotvornost čajevca kod blagog do srednje teškog oblika akni. Dokazi iz narodne medicine također su brojni. Danas postoji niz kozmetičkih proizvoda sa sadržajem ulja čajevca. U fitoaromaterapeutskim tretmanima eterično ulje čajevca koristi se kod svih oblika dišnih infekcija, infektivne upale crijeva, urogenitalnih infekcija, kožnih infekcija, akni, imunodepresije i općeg umora te kao preventiva od oštećenja kože kod terapije zračenjem.

Ulje čajevca je u Australiji i Kanadi, Velikoj Britaniji službeno priznato kao antiseptik, a u SAD kao antiseptik i antifungicid u kozmetičkoj primjeni.

Evo neki od načina kako ga koristiti:

- Pomiješano sa destiliranom vodom u bočicu s raspršivačem, za dezinfekciju čitavog kućanstva. U većim omjerima je dobar za čišćenje površina na kojima se priprema hrana, za hladnjake, kao i za wc školjku. Možete recepte za prirodne proizvode za čišćenje i dezinfekciju, na bazi ulja čajevca, naći vrlo lako na internetu.

- Kao lokalni antiseptik za rane. Isto tako, destilirana voda, par kapi ulja čajevca, mala prskalica i pošpricati ranu.

- Za ubode insekata. Vrlo brzo smiruje svrbež i crvenilo.

- Kao antifungicid. Za gljivice na noktima je idealno rješenje. Na vateni štapić nanesite kap i namažite nokat, i malo pokušajte namazati ispod nokta što više možete. To ponavljati jednom ili dva puta dnevno, dok gljivice ne nestanu.

- Ako imate problem s masnim tjemenom, 10kapi u vašem šamponu će biti dovoljno.

- Budući da kreće sezona grijanja, a ulje čajevca ima antivirusna svojstva, obavezno ga nakapajte u posudice s vodom na radijatore ili u difuzere za eterična ulja. Na miris ćete se brzo navići, a zrak će biti dezinficiran i pomoći će u borbi sa sezonskim virusima ili alergijama.

- Na aknu koju trenutno imate, na vateni štapić namazati tek vrh akne, ne i okolnu kožu.

- Ako koristite parne kupke za oslobađanje sekreta iz nosa djeci ili radi bronhitisa i sl. jedna kap u vruću vodu će biti dovoljna.

- Možete svakodnevno špricati otopinom destilirane vode i čajevca, posteljinu. zavjese i sl.

- Kao repelent ga možete staviti kraj prozora ili ako boravite na otvorenom. Natopite vaticu i držite u nekoj posudici

- Za čišćenje manjih rana, opet razrijeđeno.

- Za liječenje akni po tijelu je odlično. U gel za tuširanje možete ubaciti oko dvadesetak kapi na 200 ml.

Sve navedeno koristiti sa dozom opreza. Ne koristite ga nerazrijeđenom na velikim površinama kože ili velikim ranama. Iako se može primjenjivati i oralno, ipak je to mjesto za konsultacije sa farmaceutom i doktorom, jer može biti vrlo toksično.

Ne koristite ga dok ste trudni ili dojite.

Također, iako je jako dobar u šamponima za kućne ljubimce ili kao repelent, ne koristite ga nerazrijeđenog.

Nemojte ga nanositi na sluznicu na svoju ruku, niti ga približavati očima.

Ulje čajevca se preporučuje da redovno imate u svojoj kućnoj ljekarni. Primjena ima milijun i ova mala bočica će vam biti od velike koristi

artinfo.ba/Nina P.

 

0
0
0
s2sdefault

artinfo2019-footer-logo.png

REDAKCIJA PORTALA

E-mail

artinfo.portal@gmail.com

Marketing

marketing@artinfo.ba

POSTANITE DIO TIMA

Copyright 2007-2021 ART  Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.

designer17