ART BLOG NAŠA DIJASPORA NATJEČAJI MARKETING POŠALJITE VIJEST
ISTRAŽIVANJE UOČI 8. OŽUJKA

izlozba zene kiseljaka

FOTO: Izložba "Žene Kiseljaka"

Istraživanje portala Posao.ba, koje je napravljeno na osnovi podataka njihovog servisa Plata.ba, pokazuje da žene zaposlene u oblasti ekonomije, medicine, turizma i tekstilne industrije imaju u prosjeku i do 300 KM manju plaću u odnosu na muške kolege.

Na ovom servisu za online istraživanje plaća ispitanici sami unose visine plaća, zbog čega istraživanje uzima u obzir stvarne iznose plaća na bh. tržištu rada.

Na osnovi podataka spomenutog istraživanja, najviša plaća žena zaposlenih u sektoru ekonomije i bankarstva iznosi 1.256 KM, dok je najviša plaća muškaraca 1.483 KM, a kada je u pitanju viši menadžment, žene imaju plaću 2.040 u prosjeku, a muškarci 2.368 KM.

U IT industriji prosječne plaće žena i muškaraca su skoro izjednačene - žene imaju primanja 1.510, a muškarci 1.558 KM.

"Svijetli primjer u kojemu žene prednjače u zaradi u BiH je oblast farmacije, na poziciji menadžera farmaceutskih proizvoda, pa tako maksimalna plaća menadžerica iznosi 1.662 KM, dok njihovih muških kolega 1.234 KM. Također, na poziciji direktor/ica filijale u bankarstvu, žene imaju plaću 2.013 KM, muškarci 1.918 KM", stoji u priopćenju.

Analizirajući podatke ispitanika iz posljednjeg Posao.ba istraživanja "Kakav posao želiš“, zaključeno je da je u ukupnom broju osoba koje nemaju primanja osjetno više žena. Također, mnogo više žena nego muškaraca ima primanja do 800 KM.

"Uspoređujući željena očekivanja visine plaće kod žena i muškaraca, žene bi većinom bile zadovoljne s plaćom i do 400 maraka nižom od muških kolega. Međutim, razlika u odgovorima između muškaraca i žena smanjuje s porastom očekivanih plaća, pa tako 19 posto žena kaže da bi bilo zadovoljno plaćom od 1.500 do 2.000 KM, odnosno 23 posto muškaraca. S plaćom većom od 2.000 KM bilo bi zadovoljno 15 posto žena, odnosno 18 posto muškaraca", piše u priopćenju.

Zanimljivo  da su osobe koje imaju plaću veću od 2.000 KM spolno ravnopravne, s tim da je više žena koje imaju plaću veću od 2.500 KM mjesečno.

U istraživanju "Kakav posao želiš“ ispitanici su odgovarali i na pitanje bi li i zbog kojih razloga otišli iz BiH, te su muškarci spremniji napustiti BiH nego žene. Presudni faktori za odlazak iz BiH kod žena su niska primanja i osjećaj nesigurnosti.

Uočavaju se razlike i u važnosti određenih benefita, pa su tako ženama bitniji mogućnost rada od kuće i pokriveni troškovi jaslica/vrtića, dok je muškarcima više stalo do mogućnosti korištenja automobila za osobnu uporabu te mobilnog telefona.

Podaci također pokazuju da su muškarci ohrabreniji da se upuste u samostalni posao, pa bi tako za svoju privatnu firmu radio svaki treći muškarac, a tek svaka peta žena.

 

 

0
0
0
s2sdefault

artinfo2019-footer-logo.png

REDAKCIJA PORTALA

E-mail

artinfo.portal@gmail.com

Marketing

marketing@artinfo.ba

POSTANITE DIO TIMA

Copyright 2007-2021 ART  Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.

designer17