logonovi

 

btn facebook btn homebtn mobilni

×

Napomena

There is no category chosen or category doesn't contain any items

Članice KUD-a "Izvor 08" organizirale druženje: Ćeteniju pravilo više od 60 žena iz Kiseljaka

cetenija 1

Ovo je treća ćetenijada koju su organizirale žene koje pohađaju sekciju "Rekreativni folklor" pri KUD-u "Izvor 08", a bila je najmasovnija do sada

Članice Kulturno-umjetničkog društva (KUD) "Izvor 08" iz Kiseljaka su u prostorijama Vakufskog centra organizirale druženje i pravljenje ćetenije.

Stari recept

Ovo je treća ćetenijada koju su organizirale žene koje pohađaju sekciju "Rekreativni folklor" pri KUD-u "Izvor 08", a bila je najmasovnija do sada. Okupilo se dvadesetak članica te još 40 gošći iz Kiseljaka.

"Ovo je sada već postalo redovno i lijepo druženje. Članice koje su znale kako se pravi ova tradicionalna poslastica pokazale su ostalima koje ne znaju. Spojili smo druženje i očuvanje tradicije. Također, cilj nam je prenošenje ovog starog recepta na mlađe generacije", rekla nam je Merhunisa Bejtić, predsjednica KUD-a "Izvor 08".

Dodaje da su zbog velikog broja prisutnih gošći morale praviti tri ćetenije, kako bi svi mogli uživati u tradicionalnoj slastici.

Bogata trpeza

"Sve tri su se lijepo 'uredile', odnosno dobro su ispale. Ćetenija je bila preukusna. Naše članice su, osim ćetenije, pripremile i bogatu trpezu, a noć je prošla u veseloj atmosferi, ali i igranju folklornih plesova", rekla nam je Bejtić.

cetenija 2

Kako se pravi

Ćetenija je vrsta halve koja se tradicionalno pravi u zimskim mjesecima. Za njenu izradu su potrebni šećer, brašno te malo limuna i ulja. Smjesa se duže vrijeme okreće na sofri, a na njoj radi 5-6 žena. Kad se jedna umori, zamjenjuje je druga, jer je posao naporan. Ako je dobro napravljena, šećerne niti se tope u ustima.

artinfo.ba | preuzeto s portala avaz.ba

 

btnposaljivijest

baneri brza posta 300x250

flink1flink1flink1

ARTlogofooter2015

Ovaj portal je član Vijeća internet portala u BiH

Copyright 2007-2016 ART company d.o.o. Sva prava zadržana.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.

 

designer17