logonovi

 

btn facebook btn homebtn mobilni

×

Napomena

There is no category chosen or category doesn't contain any items

Studenti Studija hrvatskoga jezika SUM-a posjetili Franjevački samostan u Fojnici

studenti sum samostanfojnica

Studij hrvatskoga jezika i književnosti Filozofskoga fakulteta Sveučilišta u Mostaru sudjelovao je u programu Noć u muzeju u Franjevačkom samostanu Duha Svetoga u Fojnici.

Manifestaciju je organiziralo Udruženje građana Ženski interaktivni ruralni centar Istočno Sarajevo u suradnji s Veleposlanstvom Sjedinjenih Američkih Država u Bosni i Hercegovini.
Studentima se u ime Američkog veleposlanstva obratila Holly Zardus istaknuvši zadovoljstvo sudjelovanja u projektima kao što je ovaj, s ciljem zbližavanja mladih.

„Zahvaljujući ovom Projektu imali smo priliku upoznati se s bogatom arhivskom građom, etnografskom zbirkom te na zanimljiv način doživjeti duh nekog prošlog vremena. Osim toga, ovo je bila i odlična prigoda za druženje s kolegama s drugih fakulteta i iz drugih gradova. Radujemo se sličnim projektima u budućnosti”, rekao je predsjednik Kluba studenata hrvatskoga jezika i književnosti Filozofskog fakulteta SUM-a "Franjo Milićević" Ivan Volić.

Predsjednica udruženja Ženskog interaktivnog ruralnog centra Milena Regoje objasnila je kolika je važnost podizanja svijesti mladih o očuvanju kulture i tradicije svih naroda u BiH.
Studenti su tijekom posjeta muzeju imali priliku vidjeti povijesne artefakte, različita oruđa, narodne nošnje i mnoge druge dijelove ostavštine naših predaka. Radionice pletenja, tkanja i slikarstva privukle su pozornost mnogih studenata, ali i njihovih profesora.

Andrić je napisao „žao mi je kad pomislim da izumire svakim danom naša stara čulna Bosna, a nema nikoga da zabilježi i sačuva mrku ljepotu nekadašnjega života… A žao mi je kad pomislim da sa svakom starom ženom umre jedan stih i sa svakim fratrom biva zakopana jedna historija“.

Upravo je cilj projekta Noć u muzeju u Fojnici podizanje svijesti mladih ljudi o važnosti i utjecaju kulturne baštine u Bosni i Hercegovini. Sama je koncepcija projekta bila iznimno dinamična te tako dodatno potaknula studente na prepoznavanje kulturne raznolikosti. Nadam se da će projekt prerasti u tradicionalnu manifestaciju u koju će se uključiti sve više studenata iz čitave naše države, kazala je prof. dr. sc. Helena Dragić.

Domaćini manifestacije Noć u muzeju u Fojnici bili su gvardijan fra Miro Relota i kustos Muzeja i knjižnice Franjevačkog samostana u Fojnici fra Janko Ljubos.

Programu je prisustvovalo 110 studenata s četiri fakulteta u BiH: Fakultet političkih nauka iz Sarajeva, Filozofski fakultet Pale, Akademija umjetnosti iz Banja Luke te Filozofski fakultet Mostar.

(Anita Ivanković)

artinfo.ba | preuzeto s portala treci.ba

 

btnposaljivijest

baneri brza posta 300x250

flink1flink1flink1

ARTlogofooter2015

Ovaj portal je član Vijeća internet portala u BiH

Copyright 2007-2016 ART company d.o.o. Sva prava zadržana.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.

 

designer17