logonovi

 

btn facebook btn homebtn mobilni

×

Napomena

There is no category chosen or category doesn't contain any items

Jako sadržajna rasprava na temu hrvatskog jezika i tradicije održana u Vitezu

o jeziku u vitezu

U organizaciji Udruge "Volim Vitez" u Vitezu je održana izuzetno sadržajna i zanimljiva javna rasprava o hrvatskim običajima, tradiciji i jeziku s naglaskom na Lašvansku dolinu.

Uz vrsne moderatore, magistru kroatologije Jelenu Ružić, diplomiranog novinara i politologa Maria Mlakića i magistra sigurnosnih i mirovnih studija Nikolu Šarića, govornici su govorili o povijesti hrvatskog jezika i povijesti Hrvata, (ne)zastupljenosti hrvatskog jezika i hrvatskih sadržaja u medijima u BiH, te o hrvatskim običajima i tradiciji u Lašvanskoj dolini. To su bile ugledne i priznate osobe iz javnoga živote: profesor sa Sveučilišta u Mostaru dr. Ilija Musa, novinar Tvrtko Milović, kustos franjevačkog samostana u Fojnici fra Janko Ljubos, etnolog Milo Jukić, profesor povijesti Boris Marjanović, profesorice hrvatskog jezika i književnosti Bojana Dimitrijević i Dragana Jurković-Rajković i predsjednik HKD Napredak Vitez Zoran Kupreškić.

Uz sudjelovanje nazočnih tijekom rasprave formulirano je nekoliko zaključaka, a ključni od njih se odnosi na važnost očuvanja hrvatskog identiteta, narod bez identiteta, bez samosvijesti o vlastitom jeziku, tradiciji i običaju svojih predaka narod je bez budućnosti, a hrvatski narod u Lašvanskoj dolini cijenio je i cijenit će navedeno što je dokazano i kroz institucije crkve, kulture…

Franjevci od samih početaka dio su opismenjavanja hrvatskoga puka kao što su i danas. Mladi iz Lašvanske doline prihvaćaju običaje svojih pradjedova, njeguju iste i stalo im je do njih. Nakon godina neravnopravnosti i zatiranja hrvatski jezik danas je u Lašvanskoj dolini kada je u pitanju školstvo konačno ravnopravan jezik i potrebno je uložiti maksimalan trud u njegovo očuvanje i daljnje afirmiranje, poručeno je sa rasprave te dodano, kada su u pitanju mediji, kako veći problem od nezastupljenosti jezika predstavlja problem nezastupljenosti informacija i tema iz političkog, javnog i kulturnog života Hrvata u BiH te da se transformiranjem postojećeg RTV sustava ili formiranjem RTV kanala na hrvatskom jeziku i s hrvatskim sadržajem mogu stvoriti preduvjeti za popravljanje postojećeg stanja. Također, kazano je kako postojeći lokalni mediji (radio, TV i portali) predstavljaju važan dio sustava informiranja na hrvatskom jeziku i kao takvi trebaju imati daleko veću potporu svih razina vlasti.

Ova rasprava kruna je projekta „Očuvanje hrvatskog jezika i tradicije u Lašvanskoj dolini“, kojega Udruga „Volim Vitez“ provodi uz potporu Središnjeg ureda za Hrvate izvan Republike Hrvatske, a predsjednik Udruge Mario Brkan poručio je kako će do konca projekta, pored već realiziranih radionica i rasprava izdati i zbornih radova s afirmacijom ranije spomenutih ideja.

artinfo.ba | preuzeto s portala drukciji.ba

flink1flink1flink1

ARTlogofooter2015

Ovaj portal je član Vijeća internet portala u BiH

Copyright 2007-2016 ART company d.o.o. Sva prava zadržana.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.

 

designer17