logonovi

 

btn facebook btn homebtn mobilni

×

Napomena

There is no category chosen or category doesn't contain any items

Niz hrvatskih naslova na 24. izdanju Sarajevo Film Festivala

sff

Na Sarajevo Film Festivalu, koji će se održati u glavnom gradu BiH od 10. do 17. kolovoza, u raznim će se natjecateljskim i nenatjecateljskim sekcijama biti prikazan niz hrvatskih naslova i manjinskih koprodukcija, a neki od njih će u Sarajevu imati svoje premijere, priopćio je Hrvatski audiovizualni centar (HAVC).

U natjecateljskom programu dugometražnog igranog filma za Srce Sarajeva natječu se ukupno tri hrvatska naslova. Tako će svjetsku premijeru u glavnom gradu BiH imati "Sam Samcat" redatelja Bobe Jelčića, nastao u produkciji Nizozemske, BiH, Srbije, Crne Gore i Hrvatske (hrvatski koproducent je Spiritus Movens), prenosi HINA.

Svoju međunarodnu premijeru u Sarajevu će doživjeti domaći naslov "Mali" u režiji Antonija Nuića (nastao u produkciji Propeler Filma i u koprodukciji s Alka Filmom). Podsjetimo, film je na 65. Pulskom filmskom festivalu, između ostalog, nagrađen Velikom zlatnom arenom za najbolji film. U istoj sekciji prikazuje se i "Teret" Ognjena Glavonića, nastao u srpsko-francusko-hrvatsko-iransko-katarskoj koprodukciji (hrvatski koproducent je zagrebačka Kinorama).

U natjecateljski program dokumentarnog filma uvrštena je nagrađivana "Srbenka" Nebojše Slijepčevića nastala u produkciji Restarta. Od hrvatskih koprodukcija, u istoj sekciji nalazi se i hrvatsko-švedski film "Ikea za YU" (hrvatski koproducent je Hrvatski filmski savez) autorica Marije Ratković Vidaković i Dinke Radonić, koji će u Sarajevu imati svjetsku premijeru, jednako kao i "Sestre" Zdenka Jurilja. Film je nastao u bosanskohercegovačko-hrvatskoj koprodukciji (hrvatski koproducent je Olimp produkcija).

Međunarodnu premijeru u istoj sekciji imat će film "Okupirani bioskop" Senke Domanović, nastao u srpsko-hrvatskoj koprodukciji (hrvatski koproducent je Nukleus Film). Za najbolji dokumentarac natječe se i film "90 sekundi u Sjevernoj Koreji", nastao u hrvatsko-nizozemskoj koprodukciji, redatelja Ranka Paukovića koji će u Sarajevu imati svoju regionalnu premijeru.

Za najbolji kratkometražni film Sarajevo Film Festivala natječe se hrvatski film redatelja Filipa Mojzeša "Smrt Bijela Kost", kojem će to biti svjetska premijera. Svoju će međunarodnu premijeru u Sarajevu imati i omnibus "Duboki rezovi" Dubravke Turić, Filipa Mojzeša i Filipa Peruzovića koji će se prikazati izvan konkurencije. Oba naslova nastala su u produkciji Kinematografa.

U sklopu programa BH film prikazat će se "Osmi povjerenik" Ivana Salaja te manjinske koprodukcije "Pivac" redateljice Sabrine Begović - Ćorić (hrvatski koproducent je Kinematograf) i "Putevi duhana" redatelja Mirka Pivčevića.

"Srbenka" se prikazuje i u programu 'Suočavanje s prošlošću', a u sklopu istog programa publika će imati prilike vidjeti i manjinsku hrvatsku koprodukciju "Chris the Swiss" u režiji Anje Kofmel (hrvatski koproducent je Nukleus film). Dječji kratki program donosi film "Posao iz Snova" Zorana Ćatića.

Zagreb Film Festival (najbolje od Kockica) pak donosi pet kratkometražnih igranih naslova: "Kontraofenziva" Jakova Nole, "Marica" Judite Gamulin, "Marija" Jurja Primorca, "U plavetnilo" Antonete Alamat Kusijanović i" Naopako" Filipa Zadre.

U sklopu programa 'Dan ljudskih prava' prikazat će se manjinska hrvatska koprodukcija "U slučaju rata" Jana Geberta, 'Specijalne projekcije' donose film "Nešto u vodi" Petera Radovicha Jr.-a, a 'Pretpremijere' prvi nastavak druge sezone dramske serije "Novine", "Novine 2" Dalibora Matanića.

CineLink, Talents Sarajevo i Docu Rough Cut Boutique

Koprodukcijski market CineLink predstavlja najperspektivnije regionalne dugometražne projekte u fazi razvoja i financiranja, a u njegovu je selekciju ove godine uvršteno ukupno sedamnaest projekata od čega i jedan hrvatskog autora. Riječ je o projektu "Praznik rada" u režiji Pjera Žalice koji potpisuje i scenarij. Priča je to o Arminu koji se vraća u svoj rodni grad i kreće u potragu za istinom koja oslobađa, ali istovremeno i sputava i boli. Hrvatski koproducent je Propeler Film.

U programu 'Talents Sarajevo 2018', programu Sarajevo Film Festivala namijenjenom mladim filmskim profesionalcima iz regije, sudjeluju čak četiri filmašice iz Hrvatske: Hrvojka Begović (glumica), Hani Domazet (redateljica), Katarina Prpić (producentica) i Daria Keršić (scenaristica).

'Docu Rough Cut Boutique' Sarajevo film festivala namijenjen je dokumentarnim projektima u završnoj fazi montaže. Autori pet odabranih projekata na Docu Rough Cutu pet će dana raditi s vrhunskim europskim stručnjacima za dokumentarni film.

U sklopu ovog programa predstavit će se i domaći projekt "Jedna od nas" Đure Gavrana. Projekt je na ovogodišnjem Zagrebdoxu osvojio Zagrebdox Pro nagradu HBO Europe, diplomu i 2 000 eura za daljni razvoj projekta za koji produkciju potpisuje tvrtka Pipser iz Zagreba.

Osim toga, istaknuti hrvatski filmaši članovi su međunarodnih žirija natjecateljskih programa festivala. Tako je glumica Judita Franković Brdar članica žirija natjecateljskog programa igranog filma, a scenaristica i redateljica Antoneta Alamat Kusijanović, prošlogodišnja dobitnica Srca Sarajeva za kratki metar, članica je žirija natjecateljskog programa kratkometražnog filma.

Dobitnici nagrade Počasno Srce Sarajeva ove su godine turski redatelj Nuri Bilge Ceylan i Nijaz Hastor, vlasnik i osnivač ASA Prevent grupacije te osnivač Fondacije Hastor. Nagrada im se dodjeljuje u znak priznanja za izuzetan doprinos filmskoj umjetnosti i podršku Sarajevo Film Festivalu te za izuzetan doprinos afirmaciji i razvoju filmske umjetnosti u Jugoistočnoj Europi. Obojica su počasni gosti festivala.

Na ovogodišnjem SFF-u prikazat će se 266 filmova iz 56 zemalja u 18 programa, od čega 52 svjetske i 23 međunarodne premijere, a 24. izdanje SFF-a 10. kolovoza otvara film Pawela Pawlikowskog "Hladni rat", koji je djelom sniman u Splitu.

artinfo.ba | preuzeto s portala dnevnik.ba

 

btnposaljivijest

baneri brza posta 300x250

flink1flink1flink1

ARTlogofooter2015

Ovaj portal je član Vijeća internet portala u BiH

Copyright 2007-2016 ART company d.o.o. Sva prava zadržana.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.

 

designer17