logonovi

 

btn facebook btn homebtn mobilni

Oblano

10°C

Kiseljak

Oblano

×

Napomena

There is no category chosen or category doesn't contain any items

(VIDEO) Božićna predstava Frame Kreševo

kresevski framasi

Sredinom prosinca 2017. godine Frama Kreševo je po šesti put stanovnicima ovog gradića pokazala svoj rad i trud.

Priredili fra Josip Jukić i Matea Kraljević | Frama Kreševo

Program je otvorila framašica Anđela Marić sa pjesmom "To je nada ta" pobjednička pjesma Frame Osova sa Framafesta. Nakon toga voditeljice programa Nina Bešlić i Karla Drmać su okupljene goste upoznali sa radom i djelatnostima Frame Kreševo. Zahvalili su svojim roditeljima koji su imali puno strpljenja s njima. Kruna jedne framaške godine Frame Kreševo bila je ova predstava.

Predstava se zove »Božićna priča« a napisao ju je engleski književnik Charles Dickens. Ova priča ilustrira surovu društvenu stvarnost Dickensova vremena, polovicom 19. stoljeća. Tada su Englesku obilježavale velike društvene razlike i teška bijeda velikog dijela stanovništva, osobito radništva. Dickens u priči donosi jedan isječak takvog stanja. Ipak on ne ostaje samo na prikazu stanja, nego ide i korak dalje.

Ove godine smo se dakle za Božić odlučili za jednu ozbiljnu priču o društvu. Možda će netko reći: čemu ozbiljnost, kad je Božić veseli blagdan malenog Djeteta kojem se raduje; ili: čemu priča o društvu kad je riječ o rođenju Spasitelja, kad se javljaju anđeli i zbivaju svi oni čudesni događaji? Zar Božić ne bi trebao ostati lagani blagdan starih crkvenih pjesama i veselih obiteljskih razgovora? Zar njegova bit nije darivanje kako nas to revno uče reklame i trgovine? Ta se pitanja s pravom postavljaju.

Ipak, mi ne želimo ukrasti ni pokvariti Božić. Nipošto. Želimo samo podsjetiti na njegov duh i na ono što smo danas pomalo zaboravili. Božić je vrijeme promjene čovjeka, svakog od nas. Bez promjene nema osjetljivosti, nema sluha i srca za bližnje, malene, potrebne, nemoćne, zaboravljene. Bez promjene na koju Božić poziva, sve ostaje samo na vanjštini: lijepo, svjetlucavo, ukrašeno i bogato – ali bez srca i prave topline koji Bog baš treba.
Zato Božić nikad nije vrijeme računice, jer se srce ne može izračunati niti se ljubav i osjetljivost mogu proračunati. Božić se ne može vezati ni s pohlepom, jer je ona potpuno suprotna Božjoj darežljivoj ljubavi i želji da bude s nama. Božić donosi radost koja se daje dalje, koja se širi i uključuje sve više ljudi u lanac dobrih djela, plemenitih gesta, nježnih riječi. Tu se onda kidaju lanci sebičnosti, posjedovanja, straha, nasilja, vike i galame.

U ovoj predstavi želimo podsjetiti na to da upravo u božićno vrijeme ništa nije izgubljeno, da je to vrijeme u kojem nam Bog otvara vrata novog početka. Možda naša prošlost i nije bila sjajna, možda je naša sadašnjost više blijeda i sumorna. Ipak, Bog nas ne ostavlja bez budućnosti. Jedino što od nas traži jest naše srce: da se u njega mogu smjestiti naši bližnji, maleni, oskudni i siromašni, nemoćni i potrebni; da se u njega može smjestiti sam Bog.

Framaši su se dva mjeseca marljivo pripremali za ovu predstavu.

U predstavi "Božićna priča" sudjelovali su framaši Antonio Marković (Jakov Marli; Fantom; prosjak), Lorena Trogrlić (samohrana majka, Skružova tajnica), Matea Kraljević (prosjak, Bella, hippy), Nensi Dusper (duh prošlih Božića), Iva Kožul (duh sadašnjeg Božića, Karolina), Leonarda Čiča ( hippy, Fredova supruga, prosjak), Anita Zeba (Ruža, prosjak), Ivan Nujić (Skružov nećak Fred, dijete, prosjak), Anđela Marić (Dilberka, prosjak), Toni Dusper ( Karolinin suprug), Antonio Tolo (Džo), David Šimić (mladi Skruž, prosjak), Domagoj (pripovjedač), i glavni lik Skruž Ebenezer kojeg igra duhovni asistent fra Josip Jukić.

Scenske efekte i sam izgled scene uređivali su Dražen Medić i Nina Bešlić. Kompletnu radnju je vodila Ana Franjčević koja zaslužuje svaku pohvalu. Predstava je započela u 19:00h, a nakon sat i pol radosnom pjesmom Božić bijeli framaši su ispratili goste i prijatelje, te velik broj framaša susjedne Frame Kiseljak, mlade i stare iz dvorane Kulturno umjetničkog društva "Napredak" Kreševo.

artinfo.ba | preuzeto s portala samostan-kresevo.com

Share

btnposaljivijest

baneri brza posta 300x250

flink1flink1flink1

ARTlogofooter2015

Ovaj portal je član Vijeća internet portala u BiH

Copyright 2007-2016 ART company d.o.o. Sva prava zadržana.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.

 

designer17