logonovi

 

btn facebook btn homebtn mobilni

Pljusak

19°C

Kiseljak

Pljusak

(VIDEO) Božićna predstava Frame Kreševo

kresevski framasi

Sredinom prosinca 2017. godine Frama Kreševo je po šesti put stanovnicima ovog gradića pokazala svoj rad i trud.

Priredili fra Josip Jukić i Matea Kraljević | Frama Kreševo

Program je otvorila framašica Anđela Marić sa pjesmom "To je nada ta" pobjednička pjesma Frame Osova sa Framafesta. Nakon toga voditeljice programa Nina Bešlić i Karla Drmać su okupljene goste upoznali sa radom i djelatnostima Frame Kreševo. Zahvalili su svojim roditeljima koji su imali puno strpljenja s njima. Kruna jedne framaške godine Frame Kreševo bila je ova predstava.

Predstava se zove »Božićna priča« a napisao ju je engleski književnik Charles Dickens. Ova priča ilustrira surovu društvenu stvarnost Dickensova vremena, polovicom 19. stoljeća. Tada su Englesku obilježavale velike društvene razlike i teška bijeda velikog dijela stanovništva, osobito radništva. Dickens u priči donosi jedan isječak takvog stanja. Ipak on ne ostaje samo na prikazu stanja, nego ide i korak dalje.

Ove godine smo se dakle za Božić odlučili za jednu ozbiljnu priču o društvu. Možda će netko reći: čemu ozbiljnost, kad je Božić veseli blagdan malenog Djeteta kojem se raduje; ili: čemu priča o društvu kad je riječ o rođenju Spasitelja, kad se javljaju anđeli i zbivaju svi oni čudesni događaji? Zar Božić ne bi trebao ostati lagani blagdan starih crkvenih pjesama i veselih obiteljskih razgovora? Zar njegova bit nije darivanje kako nas to revno uče reklame i trgovine? Ta se pitanja s pravom postavljaju.

Ipak, mi ne želimo ukrasti ni pokvariti Božić. Nipošto. Želimo samo podsjetiti na njegov duh i na ono što smo danas pomalo zaboravili. Božić je vrijeme promjene čovjeka, svakog od nas. Bez promjene nema osjetljivosti, nema sluha i srca za bližnje, malene, potrebne, nemoćne, zaboravljene. Bez promjene na koju Božić poziva, sve ostaje samo na vanjštini: lijepo, svjetlucavo, ukrašeno i bogato – ali bez srca i prave topline koji Bog baš treba.
Zato Božić nikad nije vrijeme računice, jer se srce ne može izračunati niti se ljubav i osjetljivost mogu proračunati. Božić se ne može vezati ni s pohlepom, jer je ona potpuno suprotna Božjoj darežljivoj ljubavi i želji da bude s nama. Božić donosi radost koja se daje dalje, koja se širi i uključuje sve više ljudi u lanac dobrih djela, plemenitih gesta, nježnih riječi. Tu se onda kidaju lanci sebičnosti, posjedovanja, straha, nasilja, vike i galame.

U ovoj predstavi želimo podsjetiti na to da upravo u božićno vrijeme ništa nije izgubljeno, da je to vrijeme u kojem nam Bog otvara vrata novog početka. Možda naša prošlost i nije bila sjajna, možda je naša sadašnjost više blijeda i sumorna. Ipak, Bog nas ne ostavlja bez budućnosti. Jedino što od nas traži jest naše srce: da se u njega mogu smjestiti naši bližnji, maleni, oskudni i siromašni, nemoćni i potrebni; da se u njega može smjestiti sam Bog.

Framaši su se dva mjeseca marljivo pripremali za ovu predstavu.

U predstavi "Božićna priča" sudjelovali su framaši Antonio Marković (Jakov Marli; Fantom; prosjak), Lorena Trogrlić (samohrana majka, Skružova tajnica), Matea Kraljević (prosjak, Bella, hippy), Nensi Dusper (duh prošlih Božića), Iva Kožul (duh sadašnjeg Božića, Karolina), Leonarda Čiča ( hippy, Fredova supruga, prosjak), Anita Zeba (Ruža, prosjak), Ivan Nujić (Skružov nećak Fred, dijete, prosjak), Anđela Marić (Dilberka, prosjak), Toni Dusper ( Karolinin suprug), Antonio Tolo (Džo), David Šimić (mladi Skruž, prosjak), Domagoj (pripovjedač), i glavni lik Skruž Ebenezer kojeg igra duhovni asistent fra Josip Jukić.

Scenske efekte i sam izgled scene uređivali su Dražen Medić i Nina Bešlić. Kompletnu radnju je vodila Ana Franjčević koja zaslužuje svaku pohvalu. Predstava je započela u 19:00h, a nakon sat i pol radosnom pjesmom Božić bijeli framaši su ispratili goste i prijatelje, te velik broj framaša susjedne Frame Kiseljak, mlade i stare iz dvorane Kulturno umjetničkog društva "Napredak" Kreševo.

artinfo.ba | preuzeto s portala samostan-kresevo.com

Share

flink1flink1flink1

ARTlogofooter2015

Ovaj portal je član Vijeća internet portala u BiH

Copyright 2007-2016 ART company d.o.o. Sva prava zadržana.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.

 

designer17