ART BLOG KALENDAR DOGAĐAJA OSMRTNICE NATJEČAJI MARKETING

uskoplje grafiti 810x454

 

O slučaju koji se nedavno dogodio u Uskoplju kada je Adis Pokvić ispisao na nekoliko automobila i obiteljskoj kući uvredljive grafite, te za uz pomoć sarajevske medijske mašinerije u kojoj mu je bila angažirana i vlastita sestra Amela, pokušao okriviti susjede Hrvate, manje- više sve je rečeno. Jedino što je izostalo je isprika mladog Pokvića i objašnjenje što ga je to motiviralo da boravak u rodnom kraju iskoristi za širenje nacionalne mržnje i netrpeljivosti. U slučaju da je sam došao na ovako „genijalnu“ ideju, postavlja se pitanje odgoja jer i sestra je olako prihvatila laž i klevetu, a zbog posla novinarke na državnoj televiziji, nikako nije smjela. Ukoliko je Pokvića pak netko instruirao onda je problem još veći jer nije samo mržnjom prema Hrvatima zatrovana njegova obitelj već i šira zajednica kojoj pripadaju.


Dok čekamo ispriku, kratko podsjećanje na puno teža nedjela za koja je račun u pravilu ispostavljan Hrvatima u Federaciji BiH. Sjetimo se najprije poslijeratnih ubojstava travničkih povratnika i policajaca. Osam ih je ubijeno, a počiniteljima ni traga. Dokazi uništeni na vrijeme te ispada da su travnički Hrvati sami minirali vlastiti povratak na svoje, a kako bi se osjećali još nesigurnije u svome gradu, odlučili su ubiti i dvojicu policajaca Pericu Bilića i Antu Valjana. Isti rukopis uskoro primjernjuju i u Sarajevu. Žrtva je ovog puta Jozo Leutar, federalni doministar unutarnjih poslova.

Na optuženičkoj klupi, ovog puta zbog terorizma, ponovno Hrvati. Uporedo s optužbama za ubojstva i terorizam, traju bitke na političkoj sceni Federacije BiH, sustavno se promjenama Ustava oduzimaju prava Hrvatima u Federaciji BiH, tenkovima se ulazi u Hercegovačku banku, političkim progonima uz potporu međunarodne zajednice slama se „hrvatska samouprava“ kao pokušaj tadašnjeg hrvatskog političkog čelništva da se izbori za jednokpravnost hrvatskog naroda u ovom entitetu. Čudnom računicom visokih predstavnika na vlast se instaliraju „Alijanse“ i „Platforme“, Hrvatima se u tri navrata bira njihov član Predsjedništva BiH. Sve se događa uz konstatnu kriminalizaciju i sotoniziranje svega što nosi predznak „hrvatsko“.
Hrvati su tako od naroda koji je prvi stao u obranu BiH, obranio najveći dio njezina teritorija, u miraz unijeli uređenu zajednicu Herceg- Bosnu, postali dežurni krivci za sve, od ubojstava i terorizma do ispisivanja uvredljivih grafita. Sve je dio iste kampanje koja nikad ne prestaje, a niti jedan potez nije slučajan. Ne bi loše bilo upitati Adisa Pokvića koji je cilj njegove sramotne uloge? Jer isprika će vjerojatno i ovaj put izostati. Kao što je izostala u brojnim drugim slučajevima, od ubojstva i terorizma, neprocuiranja odgovornih za zločine nad Hrvatima do političkih progona i oduzimanja političkih prava hrvatskom narodu.

 

 

Matija Perić

0
0
0
s2sdefault

artinfo2019-footer-logo.png

REDAKCIJA PORTALA

E-mail

artinfo.portal@gmail.com

Marketing

marketing@artinfo.ba

POSTANITE DIO TIMA

Copyright 2007-2020 ART  Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.

designer17