ART BLOG KALENDAR DOGAĐAJA OSMRTNICE NATJEČAJI MARKETING

uskoplje_grafiti-810x454.jpg

 

Zadnjih nekoliko dana bili smo svjedoci neviđenog medijskog napada na Hrvate koji žive u općini Gornji Vakuf-Uskoplje. Naslovnice probošnjačkih portala su vrištale naslovima kao što su „Fašistički natpisi na bošnjačkoj imovini“, "Horor u Gornjem Vakufu-Uskoplju“, „Povampirile se Ustaše“, „Ustaško orgijanje“ itd…

Prosječan čitatelj takvih medija prije negoli pročita tekst, prema naslovima stekao bi dojam da se sprema rat u općini Gornji Vakuf-Uskoplje. Hvala Bogu, daleko je od toga. Stanovnici ove Općine u Središnjoj Bosni rat su osjetili u njegovom najgorem obliku.

Naime, radi se o ispisivanju grafita koji potiču na međunacionalnu netrpeljivost i mržnju, na obiteljsku kuću i automobile jedne bošnjačke obitelji u naseljenom mjestu Krupa u općini Gornji Vakuf-Uskoplje.

Taj nemili događaj dogodio se u ponedjeljak, 05. kolovoza na dan kad se u Republici Hrvatskoj slavi Dan pobjede i domovinske zahvalnosti i Dan hrvatskih branitelja. Sarajevski mediji, ali i šire, s oduševljenjem su dočekali ovakvu vijest taj dan, natječući se tko će imati upečatljiviji naslov poput "Ustaška mladež Uskoplja obilježila Oluju“ i sl.

Na žalost mnogih, vrlo efikasnom akcijom i koordinacijom policijskih tijela u FBiH počinitelj je pronađen u najkraćem roku i tad je uslijedio šok. Nevjerica.

Počinitelj navedenog djela je Adis Pokvić, koji je sam ispisao uvredljive grafite i prijeteće poruke na svojoj obiteljskoj kući. Imenovani je čak i medijima licemjerno davao izjave nakon incidenta u o tome kako su natpisi katastrofalni i kukavički pokušavajući na taj način prebaciti krivicu na druge.

Da bi stvar bila gora, u cijelu priču na nekorektan, neprofesionalan i pristran način uključila se i Adisova sestra Amela Pokvić, inače novinarka BHRT-a koja je na dan počinjenja navedenog kaznenog dijela svojom ranojutarnjom objavom na jednoj društvenoj mreži bez ikakvih dokaza optužila svoje susjede Hrvate, što su s oduševljenjem dočekali mnogi sarajevski mediji, ali i šire.

Pojedini mediji su išli tako daleko da su navedeni događaj dovodili u kontekst s govorom predsjednice RH u Kninu na Danu pobjede i domovinske zahvalnosti i Danu hrvatskih branitelja i podmuklim podmetanjima poput "da bi najradije u domovinskom ratu puškom išla na mrskog agresora", zatim su krivili i Thompsona i njegov koncert u Splitu za "nabrijanost mladih ustaša".

Postavlja se opravdano pitanje koji je bio cilj ovakvog orkestriranog medijskog napada na Hrvate koji žive u općini Gornji Vakuf-Uskoplje, gdje od završetka rata nije bio niti jedan ozbiljniji incident između Hrvata i Bošnjaka. Hoće li se ti isti novinari i mediji koji su fanatično pokušavali posijati mržnju i optužiti malobrojniji narod u bez ikakvog dokaza ispričati Hrvatima koji žive u ovoj Općini?

Hrvati iz Gornjeg Vakufa-Uskoplja svakako očekuju ispriku.

 

artinfo.ba/MP

0
0
0
s2sdefault

artinfo2019-footer-logo.png

REDAKCIJA PORTALA

E-mail

artinfo.portal@gmail.com

Marketing

marketing@artinfo.ba

POSTANITE DIO TIMA

Copyright 2007-2020 ART  Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.

designer17