ART BLOG NAŠA DIJASPORA NATJEČAJI MARKETING POŠALJITE VIJEST

inzko vila

Dok se čeka dogovor oko izmjena Izbornog zakona BiH ili pak članstva u NATO Savezu, među predstavnicima tri konstitutivna naroda u BiH postignuta je suglasnost oko jednog pitanja. I jedni i drugi i treći nezadovoljni su radom visokog predstavnika međunarodne zajednice u BiH Valentina Inzka. Posljednji koji su shvatili besmisao postojanja visokog predstavnika su Bošnjaci koji su godinama trčali pod njegovo okrilje i tražili, a i dobivali, njegovu naklonost i zaštitu. I tako godinama, sve donedavno.


Hrvatski politčki predstavnici godinama upozoravaju na pogubnost djelovanja Ureda visokog predstavnika u BiH koji je nizom svojih odluka, među kojima su i nametanja amandmana na Ustav Federacije BiH, godinama sustavno oduzimao prava Hrvatima u ovom entitetu. Radom visokog predstavnika nezadovoljni su i predstavnici srpskog naroda koji godinama traže njegov odlazak i ukidanje Ureda visokog predstavnika u BiH. Tko ga financira i koliko novca je izdvojeno za ovaj Ured, postavila je nedavno pitanje u institucijama Europske unije i Željana Zovko, zastupnica u Europskom parlamentu. Konačno, Inzko više nije ni po mjeri Bošnjaka i njihovih predstavnika. No, pitanje je čime je to Inzko naljutio Bošnjake. Nakon 1001 odluke koja im je išla u korist, u posljednje vrijeme Valentin je čini se odlučio prestati igrati dobro plaćenu ulogu „bošnjačkog dobrog vilenjaka“ te im je jednostavno prestao ispunjavati želje. Među ostalim, nije spriječio održavanje referenduma u Republici Srpskoj, nije nametnuo Izborni zakon po mjeri Bošnjaka, izostala je reakcija na formiranje rezervnog sastava policije u RS-u. Za Bošnjake čini se neoprostivo! Čak su ga počeli ismijavati zbog stalnog "izražavanja zabrinutosti".


Premda je im nezadovoljstvo radom visokog predstavnika zajedničko, različita je vizija kako bi Ured visokog predstavnika trebao izgledati u budućnosti. Dok se srpski i hrvatski politički predstavnici zalažu za njegovo ukidanje, Bošnjaci su za značajniju ulogu visokog predstavnika. Umjesto poluprotektorata, Bošnjaci su za protektorat. Sve samo ne dogovor o državi po mjeri svih njezinih naroda i građana. Eto upravo je u tomu razlika između hrvatskih i srpskih s jedne te bošnjačkih političkih predstavnika s druge strane. Samo da im Inzko ispuni želje i nastavi oduzimati prava drugima te pomoći im u gaženju izborne volje Hrvata ili Srba, za bošnjačke političke predstavnike Ured visokog predstavnika u BiH opet će dobit smisao. Pa koliko košta da košta. Ionako nije iz njihova džepa.

Matija Perić/artinfo.ba

 

 

0
0
0
s2sdefault

artinfo2019-footer-logo.png

REDAKCIJA PORTALA

E-mail

artinfo.portal@gmail.com

Marketing

marketing@artinfo.ba

POSTANITE DIO TIMA

Copyright 2007-2020 ART  Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.

designer17