• koncert

hrvatski kanal

Količina mržnje prema Hrvatima i Hrvatskoj na N1 ovih je dana veća nego poslije izricanja presude Karadžiću...

 Da Hrvati u BiH nemaju medija na svojemu jeziku, odnosno da oni malobrojni ne mogu u potpunosti zadovoljiti potrebe ovog naroda za informiranjem, odavno je poznato. Stotine konferencija i skupova kojeg su organizirali hrvatski političari i nevladine organizacije s hrvatskim predznakom rezultirale su istim zaključkom, a odnosi se na potrebu uspostave kanala na hrvatskom jeziku u sklopu javnog RTV sustava. To pravo kojeg su u zemljama Europske unije ostvarile i nacionalne manjine, kad su u pitanju bh. Hrvati u bošnjačkim medijima i javnosti dočekano je „na nož“. Nazivano je svakakvim nazivima, a dominira fašizam. I tako već godinama priča o hrvatskom kanalu vrti se u krug. Hrvati je svako malo aktualiziraju, nakon čega ih se nazove fašistima, ali u konačnici ne rješava se ništa. 

Zapravo događa se to da Hrvati u BiH tonu u sve dublji medijski mrak u kojemu se sotonizira sve što nosi predznak hrvatski. Mijenja se samo količina mržnje kojom to rade bošnjački mediji, a mijenjaju se i vodeća mjesta na ljestvici predvodnika antihrvatske medijske kampanje u BiH. Od elektronskih medija koje se i dalje smatraju najutjecajnijim, dugo je primat držala Federalna televizija, FTV. No, posljednjih mjeseci pa i godina titulu im oduzima N1. Tako je recimo sinoćnji dnevnik ove tv kuće u 19 sati najvećim dijelom bio fokusiran upravo na kampanju protiv Hrvatske. Počeo sa svjedočenjem u državnom tužiteljstvu Avde Avdića, novinara Žurnala, kreatora izmišljene afere o selefijama, nastavio izjavom predsjednice RH Kolinde Grabar Kitarović o Hrvatima u BiH kao najstarijem narodu, a završio pričom o odlaganju opasnog otpada u blizini granice s BiH. Smjenjivali su se pristrani izvještaji koji su na kraju uvezani u cjelinu, navodnu neprijateljsku kampanju Hrvatske prema BiH.

A cilj takve izmišljene kampanje, da se jasno zaključiti, nije ništa drugo nego od osvjedočenog prijatelja stvoriti neprijatelja, te na taj način nastaviti s kampanjom sotoniziranja i Hrvata u BiH jer ako je Hrvatska dokazani neprijatelj BiH onda je sljedeći korak Hrvate u BiH uvjeriti da pripadnost ovom narodu znači biti neprijateljem vlastite domovine BiH. Količina mržnje koju šire bošnjački mediji prema Hrvatskoj i Hrvatima u BiH na trenutke je jača nego nakon presude Radovanu Karadžiću. U politici Radovana Karadžića sve je kristalno jasno, no kad su u pitanju Hrvatska i Hrvati u BiH veliki je posao u pitanju jer od prijatelja i konstitutivnog naroda treba stvoriti u prvom slučaju neprijatelja, a drugom slučaju manjinu koja će se asimilirati i prilagoditi bošnjačkoj većini te u konačnici nestati s ovih prostora. U ostvarenju ovog cilja svaki je korak pomno isplaniran. Svaki od brojnih bošnjačkih medija igra svoju ulogu. HVO je paravojna vojska, Hrvati su zločinci i fašisti, Hrvati su u Hrvatskoj, postoje samo bosanski katolici, Republika Hrvatska miješa se u unutarnja pitanja BiH, Hrvatska je neprijatelj BiH, neke su od teza koje se godinama plasiraju u bošnjačkim medijima.


I dok hrvatski političari godinama bezuspješno traže uspostavu kanala na hrvatskom jeziku, antihrvatska kampanja u BiH sve je jača. Zaustaviti je više nitko ne može, ali može barem bojkotirati medije koje je predvode. Za početak zauzeti stav da niti jedan legitimno izabrani hrvatskih predstavnik u BiH više nema nikakvog razloga odazvati se pozivima N1 televizije trenutačno vodeće po količini iznesene mržnje prema Hrvatima u BiH i Hrvatskoj. Tko zna možda bojkot, ako već nije ništa drugo, pokrene procese s mrtve točke i bude tračak svjetla u medijskom mraku u kojem su bh. Hrvati već godinama. Ako ništa drugo pokažimo da smo svjesni kampanje koja se vodi protiv svega što ima hrvatski predznak!

Matija Perić/artinfo.ba

 

0
0
0
s2sdefault
  • Taxi
  • koncert

artinfo2019-footer-logo.png

REDAKCIJA PORTALA

artinfo.portal@gmail.com

+387 (0) 62 349 560

marketing@artinfo.ba

POSTANITE DIO TIMA

Copyright 2007-2019 ART  Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.

designer17