• koncert

zejd labud

Bošnjaci ga slave kao borca i patriotu, prešućuju da je vodio kamp za obuku terorista u Dobrinji kod Visokog

Bošnjački mediji danas su objavili tužnu vijest. Umro je Zejd Dukmenić, borac i patriota, zapovjednik elitne postrojbe Armije BiH Crni Labudovi. I dok mnogi suze liju za Dukmenićem, dužni smo objaviti i manje poznat dio životopisa pokojnika. Rođen kao Željko Dukmenić u Belišću u Hrvatskoj. Dukmenić je u ovom dijelu Europe jedna od najpoznatijih osoba koje su prešle na Islam. Pored blistave sportske karijere teakwondoe borca, Zejd Dukmenić ima i svoju mračnu stranu koju je vrlo uspješno krio od javnosti.

Naime, tijekom protekloga rata Zejd Dukmenić bio je jedan od glavnih instruktora u kampu za obuku islamskih terorista u mjestu Dobrinje u općini Visoko. Potvrdili su nam to mještani Dobrinje koji kažu kako se obuka obavljala u prostorijama Osnovne škole „Bratstvo i jedinstvo" u naselju Dobrinje, a regrutirani su mladići bošnjačke nacionalnosti iz ovog mjesta.

Prema saznanjima do kojih smo došli, u istoj Osnovnoj školi u ratu je postojao logor za Hrvate iz Dobrinje, inače jednog od rijetkih, a možda i jedinog većinski hrvatskog naselja u općini Visoko prije rata. Postojanje kampa za obuku terorista u Dobrinji razlog je što je većina Hrvata napustila ovo mjesto i nikad se u njega nije vratila. Zejda Dukmenića Hrvati Dobrinje krive za etničko čišćenje. No, Dukmeniću priznaju da je bio vrlo uspješan i kao instruktor za obuku islamskih terorista. Mnogi od onih koje je obučavao „proslavili" su se na ratištima Afganistana, Čečenije, a kamp su posjetili i mnogi svjetski poznati islamski teroristi poput šeika Ahmeda Yassina, duhovnog vođe islamske skupine Hamas koji je ubijen u proljeće 2004. godine.

Prije nekoliko godina Zejd Dukmenić u Fojnici se pojavio i kao predstavnik investitora gradnje mini centrale na rijeci Željeznici. Njegova pojava s pravom je unijela strah među hrvatsko stanovništvo Fojnice, ali i sumnju u podrijetlo novca kojim se željela graditi centrala na Željeznici. Fojničani su, naime, sumnjali da iz tvrtke Peeb sa sjedištem u Travniku koju je predstavljao Dukmenić stoji kapital islamskih zemalja, a možda čak i kapital islamskih terorističkih organizacija poput Al-Kaide.

Ratna prošlost Zejda Dukmenića, odnosno činjenica da je bio zapovjednik zloglasnih „Crnih labudova“, postrojbe tzv. Armije BiH koja se proslavi po zločinima nad Hrvatima Kaknja ali i brojnih drugih općina središnje Bosne dodatno je pojačala strah Fojničana koji su se usprkos svemu, izborili za spas rijeke Željeznice.

Za jedne borac i patriota, za druge zločinac i terorista, dvije su strane priče o životu Zejda Dukmenića.

artinfo.ba | Matija Perić

0
0
0
s2sdefault
  • Taxi
  • koncert

artinfo2019-footer-logo.png

REDAKCIJA PORTALA

artinfo.portal@gmail.com

+387 (0) 62 349 560

marketing@artinfo.ba

POSTANITE DIO TIMA

Copyright 2007-2019 ART  Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.

designer17