• koncert

edin mudzahedin

Da vijest nije ono što se objavi već ono što se prešuti uvjerili smo se po tko zna koji put ovih dana.

Iako su nam obavještajne i policijske strukture prešutjele da je pomahnitali mudžahedin i ubojica Edin Gačić na slobodi, a javni mediji ignorirali ubojstvo kojeg je početkom tjedna počinio u Konjicu, pokazalo se da je ono što je prešućeno glavna vijest.

Nažalost za policajca Mahira Begića koji je jedna od žrtava glavnog aktera prešućene vijesti, ona više nema nikakvog značaja ni smisla. No, itekako je važna žiteljima pojedinih naselja Hadžića i Kiseljaka jer postoje indicije da se ubojica Gačić nakon ubojstva policajca u Suhodolu skriva u nekom od naselja u ove dvije općine. Među njima su i Zabrđe i Toplica, sela podno Čubrena u općini Kiseljak te susjedna naselja Gojakovac i Lepenica.

Da se nešto događa žiteljima spomenutih naselja postalo je jasno kada su vidjeli pojačane policijske ophodnje. Budući da graniče sa Hadžićima, odnosno Sarajevskom županijom, logično je da bi pomahnitali ubojica mogao spas potražiti upravo na ovom području. Nešto stariji mještani sjećaju se prijeratne potrage za odbjeglim kriminalcem Junuzom Kečom, a oni nešto mlađi potrage za Markom Trogrlićem Brezom koji je nakon što je ljeta 2013. ubio rođake Marka i Slavka Marijanovića krenuo Kečinim stazama.

Bijeg i potraga za Junuzom Kečom bila je inspiracija za film Kuduz. Hoće li Gačićev pomahnitali pohod inspirirati nekog od sarajevskih redatelja da snime film o ideologiji kojoj pripada ovaj višestruki ubojica? Teško, jer o mudžahedinima su filmovi zabranjeni, njihovi ratni i poratni zločini se prešućuju, isto kao i vijest da se neki od njih oteo kontroli i krenuo u krvavi pohod. Pitam se gdje li je ovih dana Jasmila Žbanić. Žao mi je da propusti ovakvu priču i ne pretoči je u film. Nek svijet vidi da nisu samo Srbi i Hrvati zločinci, ubojice, silovatelji. Naravno, Žbanićeva o Gačiću neće snimiti film. Njega se štitilo dok god je to bilo moguće, odnosno dok nije počeo ostavljati tragove koje više nije moguće sakriti. Poput ubojstava recimo.

I dok policija u još jednoj svojoj nekoordiniranoj akciji traga za pomahnitalim mudžahedinom koji im je dan ranije ubio i kolegu Mahira Begića, u Sarajevu se otvara Eyof. Okupili su se mladi iz cijeloga svijeta u akciji oživljavanja olimpijskog duha Sarajeva. Nažalost, olimpijski duh i pomahnitali mudžahedin nikako ne mogu zajedno.

Multietničnost na papiru i pomahnitali mudžahedin kojeg se pokušalo zaštiti poput crnih oblaka nadvili su se nad slabašnim duhom olimpijskog Sarajeva koji će u ovakvim uvjetima teško oživjeti, a još teže zaživjeti.

Matija Perić | artinfo.ba

 

0
0
0
s2sdefault
  • Taxi
  • koncert

artinfo2019-footer-logo.png

REDAKCIJA PORTALA

artinfo.portal@gmail.com

+387 (0) 62 349 560

marketing@artinfo.ba

POSTANITE DIO TIMA

Copyright 2007-2019 ART  Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.

designer17