• Pile

ljiljani bobovac

Birati drugom narodu predstavnike i slaviti ZAVNOBIH jednostavno je nespojivo

 

Iako je licemjerje sastavni dio bh. političke scene i društva, kao malo kojeg dana u godini, ono do izražaja dolazi upravo na današnji dan, 25. studenog. Bošnjački političari i mediji koji danas slave Dan državnosti BiH kao spomen na 25. studeni 1943. godine i zasjedanje Zemaljskog antifašističkog vijeća narodnog oslobođenja BiH, ZAVNOBiH-a u Mrkonjić Gradu, prije nepuna dva mjeseca Hrvatima su izabrali člana Predsjedništva BiH, dok su trenutačno na vrhuncu kampanju kojoj je cilj u BiH zacementirati pravila po kojima bi Hrvatima uvijek birali predstavnike. Po onome što rade i govore tekst ZAVNOBiH-a 75 godina poslije, bez trunke licemjerja, glasio bi „ BiH će biti muslimanska, a hrvatska i srpska koliko muslimanska većina odredi“. Dakle, „Od ni hrvatska, ni srpska, ni muslimanska već i hrvatska i srpska i muslimanska“ ostalo je tek sjećanje. Birati drugom narodu predstavnike i slaviti ZAVNOBiH isto je što i podržavati ideologiju Adolfa Hitlera i deklarirati se antifašistom. Dakle, apsolutno nespojivo!

Iz naftalina izvučeni sudionici zasjedanja ZAVNOBiH-a na FTV-u svake godine evociraju sjećanja na ovaj događaj kao da je jučer bio. Dok se pitam kako je to moguće i koliko su godina tada imali zaključujem kako je zapravo riječ o ljudima koji su veći dio svojeg života prespavali ili ga proveli poput nojeva, s glavom duboko u pijesku. Jer samo nojevi mogu o bivšoj državi pričati u takvim superlativima i negirati razloge njezina raspada. Oni ne govore o zločinima na kojima je nastala, o gaženju prava pojedinima narodima, sustavnim progonima ni represiji. Oni su taj dio koji je doveo do raspada bivše SFRJ jednostavno prespavali.
Za razliku od partizana, najveći zagovornici BiH , barem oni deklarativni, ne spavaju. Oni budno planiraju svaki korak kako Federaciju pretvoriti u bošnjački entitet te tako srušiti temelje BiH koji su, kako licemjerno tvrde, udareni upravo u Mrkonjić Gradu na današnji dan prije 75. godina. Licemjerje im je vjerni saveznik uz pomoć kojeg godinama lažu međunarodnu zajednicu, a mnogi od njih i sami sebe. Svaka laž udaljavali ih od BiH u koju se zaklinju. O tomu hoće li i kada prestati licemjerjem se boriti za BiH ovisi budućnost ove zemlje, odnosno hoće li ona zaista biti „ I hrvatska i srpska i bošnjačka“!

Ipak, i Hrvati u BiH koji se većinom deklariraju katolicima danas će slaviti, ali ne godišnjici ZAVNOBiH već spomendan sv. Katarine Aleksandrijske, djevice i mučenice. Katarina se zvala i posljednja bosanska kraljica. Ne Sebija ni Sabina, već Katarina! Svim ponosnim Hercg-bosanskama koje nose ove ime neka je sretan imendan!

Matija Perić

 

0
0
0
s2sdefault

artinfo2019-footer-logo.png

REDAKCIJA PORTALA

artinfo.portal@gmail.com

+387 (0) 62 349 560

marketing@artinfo.ba

POSTANITE DIO TIMA

Copyright 2007-2019 ART  Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.

designer17