logonovi

 

btn facebook btn homebtn mobilni

×

Napomena

There is no category chosen or category doesn't contain any items

ZAPOVJEDNIK MUDŽAHEDINA: Danas nastavak suđenja Mahmuljinu za zločine nad Srbima

mahmuljin

Pred Sudom BiH danas će biti nastavljeno suđenje zapovijedniku Trećeg korpusa takozvane Armije BiH Sakibu Mahmuljinu za zločine nad zarobljenim srpskim civilima i vojnicima na području Zavidovića i Vozuće 1995. godine.

Na ročištu održanom 24. siječnja, svjedok Tužiteljstva BiH nekadašnji načelnik stožera Trećeg korpusa Kadir Јusić izjavio je da je odred "El mudžahedin" 1993. godine stavljen u sastav tog korpusa i da je Mahmuljin, kao zapovjednik , bio odgovoran za kontroliranje, izvršenje, naređenja i kontakte s njima.

"Јedini čovjek koji je u komandi mogao da kontaktira s njima bio je Sakib Mahmuljin koji je za to bio ovlašten. Sa njima je bilo teško ostvariti kontakt", rekao je Јusić.

On je potvrdio da je u vojnoj akciji "Farz 95" napada na Vozuću, osim drugih jedinica, sudjelovao i odred "El mudžahedin", koji je u toj operaciji bio pretpočinjen 35. diviziji.

Optužnica tereti Mahmuljina da, kao zapovjednik Trećeg korpusa, u čijem je sastavu djelovao i odred "El mudžahedin", ništa nije poduzeo da spriječi zločin pripadnika ovog odreda nad ratnim zarobljenicima i srpskim civilima tijekom vojne akcije na širem području Zavidovića i Vozuće tokom 1995. godine, donosi Srna.

artinfo.ba | preuzeto s portala dnevnik.ba.

btnposaljivijest

baneri brza posta 300x250

flink1flink1flink1

ARTlogofooter2015

Ovaj portal je član Vijeća internet portala u BiH

Copyright 2007-2016 ART company d.o.o. Sva prava zadržana.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.

 

designer17