muzej-1

Nakon 14 godina od donošenja odluke na Franjevačkom kapitulu da se krene s izgradnjom nove zgrade Muzeja Franjevačkog samostana Duha Svetoga u Fojnici, projekt izgradnje i uređenja Muzeja je završen. Započeo ga je fra Janko Ljubos, nastavio fra Mirko Majdandžić, a završava fra Nikica Vujica, sadašnji gvardijan fojničkoga samostana. Franjevcima su u završetku ovog iznimno vrijednog projekta kojim su uspjeli od propadanja spasiti neprocjenjive muzejske eksponate, vrijedan arhiv te knjižnicu s oko 10 tisuća naslova kao i vrijednu zbirku umjetnina, pomagali mnogi. Najveću financijsku potporu dobili su od Vlade Republike Hrvatske koja je samo u ovoj godini, preko Ministarstva kulture i Državnog ureda za pomoć Hrvatima izvan BiH, za potrebe uređenja Muzeja u Fojnici, izdvojila 560 tisuća kuna (143 tisuće maraka).

muzej-2

Otvorenje Muzeja čiji eksponati svjedoče o bogatoj povijesti Hrvata fojničkog kraja, hrvatskog naroda u BiH općenito, kao i BiH, okupilo je u Fojnici kompletan politički vrh BiH na čelu s Vjekoslavom Bevandom, predsjedateljem Vijeća ministara BiH. Poseban gost svečanosti otvaranja bio je Zoran Milanović, predsjednik Vlade RH koji je, simbolično, i otvorio Muzej.

U vrlo emotivnom obraćanju s oltara samostanske crkve Duha Svetoga Milanović je priznao da prvi put u svojoj političkoj karijeri drži govor u crkvi.

"Nisam mislio da ću posjet Fojnici doživjeti s toliko emocija", priznao je hrvatski premijer na početku svojega obraćanja u kojemu se dotakao odnosa RH prema Hrvatima u BiH, ali i budućnosti ove zemlje koju vidi isključivo u Europskoj uniji.

"BiH poznajem dovoljno da je shvatim, ali nedovoljno i da je tumačim. RH oduvijek je grlila BiH, a nekad bi je znala i gušiti. Mi ne želimo biti ni mentori ni tutori. Naša je želja da u skladu sa željama ovdašnjih ljudi pomognemo BiH da prvi put postane zemlja slobode i sigurnosti, unutar Europske unije. Nije mi namjera idealizirati EU, ali smatram da je to realna ljudska tvorevina koja može BiH pomoći da postane puno bolje mjesto za život nego što je danas. Mi ćemo se unutar institucija EU zalagati da BiH ne bude na margini događaja te da joj se ne postavljaju nemogući uvjeti za članstvo", izjavio je hrvatski premijer u Fojnici iz koje je otputovao put Bruxellesa odbijajući odgovoriti na bilo koje novinarsko pitanje.

muzej-4

Milanović se u obraćanju okupljenima u Fojnici kao i medijima dotaknuo i odnosa RH prema Hrvatima u BiH.

"Što je Hrvata u BiH tiče, mi ćemo nastaviti pomagati ma tko bio na čelu Vlade, to ne naša dužnost i kultura srca. Ono što želimo je da Hrvati ostanu u BiH u kojoj žive stoljećima, naravno na to ih ne želimo prisiljavati, želimo da im ovdje bude dobro toliko da ne požele otići", izjavio je Milanović.

Upravo o stoljećima života Hrvata prije svega svjedoče i eksponati Muzeja Franjevačkog samostana u Fojnici, uporabni predmeti, arhivska dokumenta, čuvena ahdnama, zapisi, časopisi i knjige među kojima je i 13 inkunabula, knjiga pisanih rukom, prije izuma tiskarskog stroja. Stoljećima su ih prikupljali fojnički franjevci, a zahvaljujući prikladnom prostoru u koji su konačno smješteni, bit će sačuvani i za naraštaje koji dolaze.

muzej-3

"Bez ovakvih mjesta BiH sasvim sigurno ne bi bila ono što jest. Nama ostaje samo da franjevcima odamo priznanje za sve što su učinili na očuvanju kulture i identiteta Hrvata i ostalih naroda koji žive u BiH", izjavio je Vjekoslav Bevanda, predsjedatelj Vijeća ministara BiH.

Nakon Vlade RH, drugi po visini izdvojenih sredstava za gradnju Muzeja je Vlada FBiH koja je u ove namjene izdvojila 19 tisuća maraka. Pored Vlada RH i FBiH pomagali su još brojne druge institucija ali i pojedinci koji su željeli svojim prilozima pomoći franjevcima u očuvanju neprocjenjivog kulturno povijesnog blaga koje u sebi krije sedam stoljeća star Franjevački samostan u Fojnici, jedan od tri najstarija u BiH, i ujedno najprepoznatljiviji simbol Fojnice.

muzej-5

Na svečanosti otvorenja Muzeja okupio se i kompletan politički vrh BiH, od Željka Komšića, člana Predsjedništva BiH, predsjednika Vlade FBiH Nermina Nikšića do čelnika zakonodavne, izvršne i političke vlasti Srednjobosanske županije na čelu s Lidijom Bradarom, predsjednicom ŽO HDZ BiH ŽSB, Josipom Kvasinom, predsjedateljem Sabora SBŽ i Tahirom Lendom, predsjednikom Vlade SBŽ. Na svečanosti su bili i veleposlanici RH i Turske Ivan Del Vechio i Ahmed Yildiz kao i Darija Krstičević, predstojnica državnog ureda za pomoć Hrvatima izvan RH. Na svečanosti su, uz ostale, bili i predstavnici Islamske zajednice u BiH.

muzej-6

Stručnu pomoć uređenju Muzeja Franjevačkog samostana u Fojnici pružili su djelatnici Zemaljskog muzeja i Arhiva BiH, a ona je, istaknuto je, također od neprocjenjive vrijednosti jer stručno uređenu Muzej i arhiv pristupačni su posjetiteljima kao i istraživačima.

muzej-7

(artinfo.ba/ap)

ART BLOG NAŠA DIJASPORA NATJEČAJI MARKETING POŠALJITE VIJEST

Kalendar događaja

Veljača 2023
P U S Č P S N
30 31 1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 1 2 3 4 5

Sljedeće

Nema događaja

artinfo2019-footer-logo.png

REDAKCIJA PORTALA

E-mail

artinfo.portal@gmail.com

Marketing

marketing@artinfo.ba

POSTANITE DIO TIMA

Copyright 2007-2023 ART  Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.

designer17