Predsjednik HDZ-a BiH Dragan Čović izrazio je očekivanja kako će 31. ožujka biti imenovana Vlada Federacije BiH, te nakon toga i Vijeće ministara BiH.

Čović je potvrdio kako se vode stranački razgovori o tome kako da i imenovanje zamjenika ministra prometa i veza u Vijeću ministara koje je pripalo ovoj stranici bude u skladu s Ustavom BiH. Naime, prema odredbama, ministar i zamjenik ne mogu biti iz istog naroda. DF-ov kandidat Slavko Matanović se izjasnio kao Hrvat, a na mjesto zamjenika ministra predložen je HDZ-ov kandidat Predrag Kožul. Mjesto koje je pripalo HDZ-u BiH nije uopće upitno, samo se razgovara o novim rješenjima, piše Večernji list.

Kako je na početku pregovora oko vlasti na državnoj razini i dogovoreno, HDZ-u BiH pripadaju tri ministarske i četiri zamjeničke pozicije u Vijeću ministara BiH i tako će i ostati. HDZ BiH sada za mjesto zamjenika ministra prometa i veza traži adekvatnu osobu. Jedino što je prihvaćeno je da će se promijeniti osoba na mjestu zamjenika, doznaje se, i to upravo iz razloga što ne žele djelovati protiv Ustava BiH i zakona. Mnoge stvari nisu do kraja jasne ni u Zakonu o Vijeću ministara BiH.

Naime, prema zakonu, u sastavu Vijeća ministara BiH mora se osigurati jednaka zastupljenost konstitutivnih naroda BiH. Ali se isto tako navodi da se u sastavu Vijeća ministara BiH ili na dužnosti generalnog tajnika Vijeća ministara BiH mora osigurati najmanje jedno mjesto za pripadnike ostalih, odnosno onih koji nisu pripadnici konstitutivnih naroda u BiH. Zakon navodi da predsjedatelj Vijeća ministara i zamjenici predsjedatelja trebaju biti iz različitih naroda, a zamjenici ministra su iz različitih konstitutivnih naroda u odnosu na ministra. Tumačeći sve odredbe i Ustava i zakona mogući su i novi problemi u radu Vijeća ministara. Ostaje za vidjeti idućih dana koga će HDZ BiH predložiti na mjesto zamjenika ministra prometa i veza kako bi se do utoraka sve posložilo i istovremeno imenovala Vlada FBiH i Vijeće ministara. U ponedjeljak ili u utorak mogla bi biti sjednica Zastupničkog doma Parlamenta FBiH na kojoj bi se imenovala nova Vlada, a odmah nakon toga i nova sjednica oko proračuna FBiH.

- Svaki je proračun politički dokument koji se donosi u jednoj godini i mislim da nova Vlada Federacije BiH treba imati prvu zadaću ponuditi novi nacrt proračuna i onda ga ponuditi u Parlament kako bismo do 31. ožujka imali proračun za 2015., kazala je nedavno za medije Lidija Bradara, predsjedateljica Doma naroda Parlamenta FBiH.

Prema mišljenju stručnjaka, proračun za ovu godinu mora predložiti nova Vlada, usvojiti novi sastav Parlamenta jer će oni u tekućoj godini raditi i donositi odluke. Stoga bi bilo loše da se prijedlog Vlade koju predvodi Nermin Nikšić prihvati i ode u proceduru. Odmah nakon imenovanja Vlade FBiH ide imenovanje Vijeća ministara BiH.

- Nema više nikakvih zapreka da se uspostavi novi saziv Vlade FBiH i donese proračun, te ustroji novo Vijeće ministara, izjavio je predsjednik Federacije BiH Marinko Čavara. Prema njegovim riječima, najvažnije je da se odblokirao proces te da će prestati četverogodišnja pravna i politička agonija koja je rezultirala najtežom krizom zbog nametanja nelegalne i nelegitimne federalne Vlade. Formiranje vlasti trebalo bi biti gotovo idućega tjedna.

 

ap|Artinfo.ba

ART BLOG NAŠA DIJASPORA NATJEČAJI MARKETING POŠALJITE VIJEST

Kalendar događaja

Studeni 2022
P U S Č P S N
31 1 2 3 4 5 6
7 8 9 10 11 12 13
14 15 16 17 18 19 20
21 22 23 24 25 26 27
28 29 30 1 2 3 4

Sljedeće

Nema događaja

artinfo2019-footer-logo.png

REDAKCIJA PORTALA

E-mail

artinfo.portal@gmail.com

Marketing

marketing@artinfo.ba

POSTANITE DIO TIMA

Copyright 2007-2022 ART  Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.

designer17