Predstavnici Demokratske fronte (DF) napustili su sastanak u Sarajevo koji je organiziran s ciljem formiranja Vlade Federacije Bosne i Hercegovine i raspodjele ministarskih pozicija.

Nakon manje od pola sata, Željko Komšić napustio je sastanak i kazao novinarima da u novoj Federalnoj vladi neće biti ministara iz reda DF-a, prenosi Bljesak.info.

"Razgovarao sam sa Bakirom Izetbegovićem. Nismo uspjeli doći do dogovora što se nas tiče, SDA je spremna da izađe HDZ-u BiH u susret kada je u pitanju broj ministarstava, to je šest pozicija, a od nas se očekuje da idemo na četiri pozicije", istakao je Komšić, te dodao da je DF uradio puno ustupaka kada je u pitanju formiranje Vijeća ministara i da su, kako je dodao, uzaludno očekivali da se poštuje njihov izborni rezultat.

Naglasio je da je ta stranka spremna podržati tzv. ''manjinsku vladu'', te da će glasati i za taj oblik samo da Federacija BiH dobije vlast.

"Ako se ne možemo dogovoriti nema potrebe da zavlačimo narod, imaju našu podršku da formiraju vladu, a kako će se dalje dogovarati ja ne znam", kazao je Komšić.
Dragan Čović lider HDZ-a i Bakir Izetbegović zamjenik predsjednika SDA nisu mogli konkretno reći koji su to daljnji koraci nakon što je Željko Komšić odbio sudjelovati u sastavu nove Vlade.

Izetbegović je rekao kako će još jednom razgovarati sa Željkom Komšićem, a da će nakon sutrašnje sjednice predsjedništva SDA biti donesena konačna odluka o tome na koji način će biti formirana Vlada Federacije BiH.

Naveo je kako je jučer s Komšićem dogovorio da DF-u pripadnu četiri ministarske pozicije i da zajedno sa SDA imenuju ministra poljoprivrede, a da je prijedlog bio da HDZ-u pripadne pet hrvatskih pozicija i jedna iz reda 'ostalih'.

Također, rekao je da je Komšić bio pristao na taj prijedlog i da je dogovor bio da Izetbegović danas to iznese na sastanku. Međutim, kako dalje tvrdi Izetbegović, kada je on to rekao, Komšić je odustao od daljeg sudjelovanja na sastanku i napustio salu.

''Komšić nas je iznenadio neokliko puta svojim stavovima, te se nadam da će se predomisliti'', rekao je Izetbegović ponovivši raniji stav da će vlast biti formirana do 11. ožujka.

Predsjednik HDZ-a Dragan Čović kazao je da će se u ponedjeljak vidjeti kako dalje, te da bi novi sastanak trebao biti organiziran u utorak.

''Zadnji rok je 11. ožujka, a trebalo bi ostaviti prostora da sutra zauzmemo stavove prije novog dogovaranja u utorak'', rekao je Čović.

 

I.M.|Artinfo.ba

ART BLOG NAŠA DIJASPORA NATJEČAJI MARKETING POŠALJITE VIJEST

Kalendar događaja

Ožujak 2023
P U S Č P S N
27 28 1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31 1 2

Sljedeće

Nema događaja

artinfo2019-footer-logo.png

REDAKCIJA PORTALA

E-mail

artinfo.portal@gmail.com

Marketing

marketing@artinfo.ba

POSTANITE DIO TIMA

Copyright 2007-2023 ART  Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.

designer17