Odlazeća Vlada F BiH na svojoj je posljednjoj sjednici pokrenula inicijativu za izdvajanje sredstava kojim bi se poboljšali uvjeti izvođenja instruktivne nastave u Vrbanjcima u općini Kotor Varoš te u Konjević Polju.

Sredstva bi trebala biti osigurana iz tekućih rezervi Vlade F BiH, na osnovu Odluke o privremenom financiranju F BiH za razdoblje siječanj-ožujak 2015 godine. Za pripremu konačne odluke o izdvajanju sredstava koja bi trebala biti utrošena u svrhu osiguranja neophodnih uvjeta za organiziranje instruktivne nastave za učenike Osnovne škole s područja Vrbanjca u Kotor Varoši i Konjević Polja zaduženo je Federalno ministarstvo obrazovanja i znanosti.

Podsjećanja radi, i Kotor Varoš i Konjević Polje su u Republici Srpskoj, a federalno, inače neustavno ministarstvo, ni po kojem osnovu nije mjerodavno brinuti se za uvjete školovanja u drugom, kako ga bošnjački političari rado zovu „manjem bh entitetu“. Miješanje u sustav obrazovanja drugog entiteta nije jedini presedan vezan uz ovu inicijativu. Oni koji su je predložili i izglasali razdvajanju djece po nacionalnoj osnovi u Federaciji BiH, uglavnom središnjoj Bosni i Hercegovini, dali su vrlo teške kvalifikacije koje se kreću u rasponu od segregacije do fašizma. Izvođenje nastave na hrvatskom jeziku u Bugojnu za bošnjačku političku scenu je nastavak etničkog čišćenja, a postojanje „dviju škola pod jednim krovom“ u Čapljini ili Stocu čisti fašizam.

No, kada isto pravo, pravo na nacionalnu skupinu predmeta i školovanje po materinskom jeziku traže roditelji bošnjačke djece iz Vrbanjca u Kotor Varoši ili Konjević Polja onda je to njihovo zakonsko i ustavno pravo koje se ostvariti mora. Nije više važno ni to što su obje škole u drugom entitetu i što za škovanje bošnjačke djece federalno Ministarstvo i Vlada nisu mjerodavni.

Za odlazeću Vladu F BiH važno je čija su prava ugrožena. Ako su u pitanju bošnjačka djeca, spremni su na sve kako bi ih zaštitili i osigurali ustavno i zakonsku jednakost. Hrvatskoj djeci se isto pravo na sve moguće načine pokušava osporiti. Perfidna medijska kampanja koja je fenomenu „dvije škole pod jednim krovom“ dala epitete poput segregacije i fašizma sasvim je utihnula kada su roditelji iz Konjević Polja i Vrbanjaca zatražili nacionalnu skupinu predmeta te zbog njezina izostanka bojktorirali nastavu, pokretali tužbe.

Odlazeća Vlada F BiH inicijativom o izdvajanju sredstava za osiguranje uvjeta za izvođenje instruktivne nastave u Kotor Varoši i Konjević Polju još jednom je potvrdila postojanje dvostrukih mjerila na bošnjačkoj političkoj sceni prema fenomenu „dvije škole pod jednim krovom“. Na koji će način biti tretirane, ovisi o tomu koje su nacionalnosti oni koji traže svoja ustavna prava garantirana europskim Konvencijama o ljudskim i pravima djece.

 

Artinfo.ba

ART BLOG NAŠA DIJASPORA NATJEČAJI MARKETING POŠALJITE VIJEST

Kalendar događaja

Studeni 2022
P U S Č P S N
31 1 2 3 4 5 6
7 8 9 10 11 12 13
14 15 16 17 18 19 20
21 22 23 24 25 26 27
28 29 30 1 2 3 4

Sljedeće

Nema događaja

artinfo2019-footer-logo.png

REDAKCIJA PORTALA

E-mail

artinfo.portal@gmail.com

Marketing

marketing@artinfo.ba

POSTANITE DIO TIMA

Copyright 2007-2022 ART  Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.

designer17