busovaca-docekuje-kordica

Nedavni izlazak haaškog osuđenika Daria Kordića na slobodu, nakon dvije trećine odslužene 25-godišnje kazne, uzburkao je duhove u BiH, naročito središnjoj Bosni. Dok ga jedni zovu ratnim zločincem, pozivajući se na presudu Suda u Haagu, drugi u njemu vide samo nevinog čovjeka koji je 17 godina proveo u zatvoru, bez ikakve krivnje za zločine zbog kojih je osuđen. Formalno pravno, u pravu su oni prvi, ali suštinski nisu u krivu ni oni koji Kordića drže nevinim jer o presudama Haaškoga suda dalo bi se raspravljati nadugo i naširoko. Pogotovu iz perspektive Hrvata središnje Bosne na čije je žrtve Haaški sud ostao i gluh i slijep.

Zar osmoro djece u Vitezu ubijene granatom ispaljenom s položaja Armije BiH ovom Sudu ne znače ništa? Jesu li haaški tužitelji ikad čuli za Anicu Jurić iz Kaknja kojoj je Armija BiH u samo jednom danu ubila trojicu sinova i muža, a nju zarobila? Naravno da jesu, kao što su čuli i za zločine nad Hrvatima u Zenici, Bugojnu, Travniku, Fojnici pa i Kiseljaku. Čuli jesu, ali procesuirali nikoga nisu! Anica Jurić čak je svjedočila na suđenju Kordiću, danas živi u Busovači u kući svojega brata. U Kakanj neće jer ne bi podnijela susret s ubojicama. Koliko god da je jaka, njezino majčinsko srce to ne bi izdržalo.

Kako onda od Hrvata očekivati da uvažavaju presude Suda koji je ostao gluh i slijep na njihove žrtve, odnosno da ne preispituju njegove presude, pa i onu izrečenu Dariu Kordiću? Zar bi ga zbog presude takvog jednog Suda trebalo zatajiti?

Hrvati središnje Bosne, ma kako ih okarakterizirali oni koji vide samo jednu stranu zločina, onu koju su sami doživjeli, dok o vlastitim grijesima šute, Daria zatajit neće. Za nedjelju 22. lipnja mu u Busovači pripremaju doček. Počet će misom u župnoj crkvi, a nastaviti druženjem s Kordićem koji u rodnu Busovaču dolazi nakon skoro 17 godina, otkako se 6. listopada 1997. godine dobrovoljno preda Haaškome sudu.

Organizatori dočeka pozivaju na mir i toleranciju. Također, iz organizacijskog odbora pozivaju sve Hrvatice i Hrvate da dođu u što većem broju na ovaj veličanstveni skup podrške i da on prođe mirno, dostojanstveno s porukama mira i ljubavi.

Učinimo to iz poštovanja prema Dariu jer njegov put je put mira i tolerancije – poručuju iz Organizacijskog odbora.

(artinfo.ba/ap)

ART BLOG NAŠA DIJASPORA NATJEČAJI MARKETING POŠALJITE VIJEST

Kalendar događaja

Veljača 2023
P U S Č P S N
30 31 1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 1 2 3 4 5

Sljedeće

Nema događaja

artinfo2019-footer-logo.png

REDAKCIJA PORTALA

E-mail

artinfo.portal@gmail.com

Marketing

marketing@artinfo.ba

POSTANITE DIO TIMA

Copyright 2007-2023 ART  Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.

designer17